Politică

PSD incearca sa-si lase amprenta pe programul de guvernare al coalitiei

PSD incearca sa-si lase amprenta pe programul de guvernare al coalitiei

Geoana si Tanasescu pun la cale o motiune impotriva guvernului

09.03.2007, 17:58 15

PSD ameninta Guvernul cu o motiune de cenzura si conditioneaza un vot pentru un eventual guvern restructurat de schimbarea politicilor coalitiei in domeniul social.
"Nu vom cere Guvernului sa renunte la cota unica de impozitare, pentru ca este un guvern de dreapta si nu vor renunta niciodata la ea, dar anumite cheltuieli publice trebuie sa fie indreptate catre programe sociale", a declarat ieri pentru ZF vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu, fost ministru de finante.
PSD spune ca va depune o motiune de cenzura daca premierul Calin Popescu-Tariceanu nu va prezenta intr-o saptamana o formula de cabinet restructurat.
Ipoteza prezentarii unui cabinet restructurat intr-o saptamana este putin probabila, de vreme ce premierul Tariceanu a afirmat in urma cu trei zile ca nu reprezinta o prioritate a cabinetului. Premierul mai spunea atunci ca alegerile anticipate sunt declansate in momentul in care Guvernul nu mai are majoritatea in Parlament, iar acest lucru trebuie constatat la vot si nu din articolele de presa.
Matematic, Guvernul nu are majoritate in Parlament, lucru considerat de vicepremierul Marko Bela drept cea mai mare problema a guvernarii. Guvernul este obligat in aceste conditii sa negocieze punctual cu opozitia orice proiect de lege.
O eventuala motiune de cenzura este adoptata daca opozitia voteaza impotriva Guvernului.
Pe de alta parte un guvern restructurat are nevoie de votul Parlamentului, iar respingerea restructurarii de catre Legislativ are aceeasi consecinta: caderea Guvernului.
Drept urmare, chiar si in ipoteza in care premierul aduce in fata Parlamentului o formula de guvern restructurat, este nevoie de o discutie cu opozitia pentru ca aceasta formula sa treaca la vot. Pe acest lucru mizeaza PSD care conditioneaza votul pentru Guvernul restructurat de schimbarea unor "masuri rapide care vizeaza programe sociale".
"Premierul trebuie sa prezinte intr-o saptamana un nou cabinet restructurat, altfel depunem o motiune de cenzura. Dar aici sunt mai putin importante persoanele care vor fi in cabinet sau daca un minister va fi comasat sau nu cu altul. Noi vrem ca noul program sa contina o serie de masuri rapide care sa-i vizeze pe pensionari, pe tineri sau pe cele doua milioane de agricultori care au sub un hectar de teren si niciun ajutor", a spus ieri Tanasescu.
El a afirmat ca PSD, principalul partid de opozitie, ar fi dispus sa voteze noul cabinet al premierului Tariceanu daca acesta va lua masuri sociale.
PSD a anuntat motiunea ieri, in momentul in care atat presedintele, cat si premierul erau plecati la Bruxelles la primul summit al Uniunii Europene la care Romania a participat ca membru cu drepturi depline. Anterior plecarii presedintelui si premierului la summit-ul UE, presedintele PSD Mircea Geoana contestase aceasta deplasare pe motiv ca delegatia Romaniei este reprezentata de un presedinte in curs de suspendare, de un ministru de externe demisionar (Mihai-Razvan Ungureanu) si de un premier lipsit de sprijin.
Era unul dintre argumentele aduse de Geoana pentru restructurarea Guvernului. Nici premierul si nici presedintele nu au comentat ieri amenintarile PSD, insa ministrul de interne Vasile Blaga (PD) a atins subiectul restructurarii Guvernului.
El a spus ca premierul trebuie sa avanseze o formula de guvern restructurat, care sa fie dezbatuta ulterior in forurile de conducere ale Aliantei si ale coalitiei.
"Nu am avut nicio discutie cu premierul vizavi de o structura de unui guvern restructurat. Noi credem ca este firesc sa respectam premierul Romaniei. Domnia sa trebuie sa vina cu un punct de vedere pe care sa-l discutam", a precizat Vasile Blaga.
Liderul democrat a adaugat ca, atunci cand premierul va considera oportun, va face o propunere de restructurare a Guvernului, care va fi discutata in forurile de conducere ale Aliantei si ale coalitiei. "Vom astepta punctul de vedere al premierului", a mai spus Blaga.
Si Partidul Conservator a amenintat recent Guvernul cu depunerea unei motiuni de cenzura in cazul in care nu va prezenta o noua structura a cabinetului pana in 13 martie.
Tema restructurarii guvernului (actuala formula este mostenita de la PSD) este una extrem de disputata. Partidele aflate la putere si presedintele Traian Basescu au invocat de-a lungul vremii necesitatea unui cabinet mai elastic.
Tariceanu anuntase ca va prezenta o structura noua in luna februarie, iar recent presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), a spus intr-un interviu pentru ZF ca restructurarea va avea loc in martie. Insa premierul a sustinut acum doua zile ca tema restructurarii nu este o necesitate din punct de vedere politic sau organizatoric si a spus ca aceasta idee a fost vehiculata mai mult de catre PD ca atac la adresa PNL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO