Politică

Privatizarea Petrom, subiect de disputa intre putere si opozitie

06.12.2004, 00:00 24

Privatizarea Petrom a devenit subiect de disputa electorala in conditiile in care Alianta PNL-PD a cerut ieri prezentarea publica a contractului de privatizare si detalii despre un presupus comision, acuzatii respinse de ministrul  economiei, Dan Ioan Popescu.
Alianta PNL-PD a cerut prezentarea publica a contractului de privatizare a Petrom dupa ce a fost publicata in presa transcrierea unei casete audio in care premierul Adrian Nastase ar fi cerut detalii despre incasarea unui comision de 700 de milioane de dolari in urma acestei privatizari. Cozmin Gusa, reprezentant al staffului aliantei, a spus ca astazi Alianta PNL-PD va depune la Parchetul National Anticoruptie (PNA) o cerere de cercetare a acestui caz, la care va anexa ca proba, inregistrarea facuta publica pe site-ul unei publicatii.
Reprezentantul Aliantei D.A. a declarat ca premierul Adrian Nastase ar trebui sa sesizeze institutiile statului daca exista informatii ca s-ar fi incasat un comision la privatizarea Petrom. Totodata, Alianta PNL-PD cere Guvernului si presedintelui Ion Iliescu sa aiba "o pozitie publica explicativa" in legatura cu aceasta privatizare iar OMV ii solicita sa vina cu precizari legate de modul in care s-a derulat aceasta privatizare.
La scurt timp, ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, a respins acuzatiile aduse de Cozmin Gusa, aratand ca privatizarea Petrom s-a facut "transparent si profesionist".
Dan Ioan Popescu a afirmat ca din partea sa, in calitate de presedinte al Comisiei de privatizare a Petrom, si a OMV, ii cere public lui Cozmin Gusa ca, in termen de 48 de ore, sa aduca la PNA dovezi in sprijinul acuzatiilor aduse, in caz contrar, urmand ca reprezentantul Aliantei D.A. sa fie actionat pe cale legala. Potrivit ministrului economiei, declaratiile reprezentantului aliantei afecteaza imaginea Romaniei si pot afecta cotatia OMV la bursa.
"O societatea serioasa nu poate sa plateasca un euro fara sa-l treaca in buget si in bilant si sa fie cunoscut de orice actionar", a precizat Popescu, aratand ca in Austria - grupul OMV este austriac - actioneaza o lege europeana potrivit careia fac puscarie persoanele care dau sau primesc mita.
Ministrul economiei a spus ca procesul de privatizare a Petrom a fost monitorizat de institutii financiare internationale - Banca Mondiala, BERD - si s-a bazat pe consultanta juridica si tehnica a unor mari firme de consultanta, recunoscute international, alese prin licitatie publica.
In ceea ce priveste inregistrarea audio in care premierul Adrian Nastase ar fi vorbit despre un comision luat la privatizarea Petrom, Dan Ioan Popescu a precizat ca declaratia primului-ministru a fost "o gluma" si ca Nastase a infirmat ca cineva ar fi luat vreun comision.
Referitor la cererea Aliantei D.A. de a da publicitatii contractul de privatizare, Popescu spune ca nu poate fi facut cunoscut public, intrucat contine anumite clauze, insa, parlamentarii din comisiile de specialitate, consultantii si avocatii au acces la el.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO