Politică

Primele demisii la PSD in urma referendumului

22.05.2007, 18:10 10

Vasile Puscas, fostul ministru al integrarii, a demisionat ieri din functia de vicelider al deputatilor social-democrati, si a cerut demisia intregii echipe de conducere a PSD din Camera Deputatilor.
Ioan Stan a demisionat si el din functia de vicepresedinte al PSD, iar vicepresedintii partidului Liviu Dragnea si Victor Ponta au amenintat din nou cu demisiile din functie. Motivul: neasumarea de catre conducerea PSD a esecului de la referendum. Cei de mai sus, alaturi de fostul contracandidat al lui Mircea Geoana la sefia partidului, Sorin Oprescu, cer identificarea si pedepsirea vinovatilor pentru esec. Presedintele PSD Mircea Geoana afirma: rezultatele vor fi asumate de catre toti membrii conducerii "in proportii cuvenite".
Vasile Puscas, unul dintre liderii grupului de la Cluj, a fost ieri transant: "Consider ca atat directia, cat si strategia si aplicarea acesteia in politica grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor (Basescu a fost suspendat de Parlament - n.n.) , nu au avut rezultatele scontate (...).
Intreaga conducere a Grupului parlamentar ar trebui sa-si inainteze demisia, iar grupul sa isi aleaga lideri care sa aiba capacitatea morala si politica de a revigora si dezvolta initiativele politice social-democrate si de a reforma partidul asa cum isi doresc membrii si militantii PSD".
Asadar, la PSD, unii lideri cauta un tap ispasitor. Altii doresc o analiza care sa arate unde s-a gresit. Unde s-a produs scurt-circuitul? Unul dintre liderii grupului de la Cluj, Vasile Dancu, a fost ieri categoric: "Suspendarea (lui Traian Basescu - n.n.) - da - a fost o greseala din punct de vedere strategic si tactic". Cu o seara inainte fostul lider al PSD Adrian Nastase - retras de ceva vreme din prim-planul politic - afirmase in mare acelasi lucru.
In acest context, PSD a avut ieri o sedinta tensionata, de sase ore, la care nu s-a luat totusi nicio decizie importanta. Cei vizati de eventuale penalizari sunt Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Titus Corlatean (secretarul general care a condus campania) si Mircea Geoana. Despre acesta din urma Dancu a declarat ieri: Este vinovat doar in sensul simbolic "in care seful plateste ineficienta echipei". Geoana a recunoscut ieri ca referendumul a fost un esec pentru PSD si a anuntat un congres al partidului in aceasta vara care sa lamureasca lucrurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO