Politică

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Acum e o perioadă bună să se facă concursurile de directori în şcoli

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Acum e o...

Autor: Mediafax

03.10.2016, 12:40 138

"Ministerul Educaţiei a propus ca în această perioadă să aibă loc concursurile pentru ocuparea posturilor de directori în învăţământul preuniversitar. Mi s-a părut o idee foarte bună. Cred că acum e o perioadă bună să se facă aceste concursuri de directori. Profesorii şi elevii ştiu că peste vară nu se poate, că au loc toate examenele naţionale. E imposibil să faci în prima parte a verii examen pentru directori, care sunt prinşi în toate comisiile, în a doua parte o iau de la capăt. Mi se pare ciudat că sunt unii care spun că vara e perioada cea mai bună", a afirmat Iohannis, în cadrul unei dezbateri organizate la Universitatea de Vest din Timişoara, la care au participat profesori şi studenţi.

Întrebat de către un participant despre proiectul de lege al PSD care propune ca directorii din preuniversitar să fie aleşi de corpul profesoral, Klaus Iohannis a răspuns că, din punctul său de vedere, nu i se pare o idee foarte bună, dar că iniţiativa nu se contrazice aşa de tare cum pare la prima vedere cu planurile ministerului.

Preşedintele a explicat că "preselecţia se face în colectivul de dascăli".

"Dacă urmărim cine se prezintă la concurs, vedem că în majoritatea cazurilor e o singură persoană. Mulţi spun că se prezintă la concurs pentru că mi-au cerut colegii, au încredere în ce fac. Şi merg şi se prezintă la concurs şi de regulă devin director de şcoală", a afirmat Iohannis.

Preşedintele României a participat, luni, la deschiderea anului academic de la cele patru universităţi de stat din Timişoara.

Ministerul Educaţiei a anunţat joi că va ataca în instanţă decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin care se susţine că metodologia de organizare a concursului de ocupare a funcţiilor de directori de şcoli îngrădeşte dreptul unor profesori de a se înscrie la concurs.

"Mesajul nostru este ferm: concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar se va organiza la termenele anunţate iniţial, pe baza principiilor şi prevederilor enunţate în metodologie. Decizia CNCD, şi anume că metodologia interzice anumitor persoane participarea la concurs, este incorectă. Articolul incriminat se referă la un potenţial conflict de interese ce ar putea surveni după promovarea concursului, nicidecum nu face referire la înscrierea la concurs. Prin urmare, deşi au fost diverse tentative de a sabota acest concurs, vă asigur că îl vom organiza. Există în acest moment peste 6.900 de candidaţi înscrişi şi avem datoria să mergem până la capăt cu demersul de profesionalizare a managementului şcolar", a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Precizările ministerului au venit în contextul în care Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, a introdus o modificare legislativă prin care ar putea fi amânate concursurile pentru posturile de directori din şcoli până vara viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO