Politică

Presa internationala despre alegeri

24.11.2009, 23:03 27

Presa internationala a continuat sa scrie despre alegerileprezidentiale din Romania si despre criza politica din tara.Jurnalistii straini au comentat de asemenea acordarea sprijinuluilui Crin Antonescu catre Mircea Geoana, despre care au scris caeste o adevarata lovitura pentru presedintele Traian Basescu.

Financial Times, Marea Britanie

Basescu primeSte o adevarata lovitura prin refuzul lui Antonescude a-l susTine In al doilea tur

Presedintele in exercitiu al Romaniei, Traian Basescu, a primito adevarata lovitura cand candidatul clasat pe locul al treileaCrin Antonescu a anuntat ca il sprijina pe rivalul sausocial-democrat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.Presedintele Romaniei are un rol limitat, dar competenta de anominaliza premierul si de a autoriza urmarirea in justitie aministrilor l-a transformat pe Basescu, un personaj politiccharismatic, intr-o contrapondere formidabila a guvernelorsuccesive, contribuind la mediul politic agitat din Romania.

The Times, Marea Britanie

Criza din Romania, un test pentru succesul acTiunilor UE SiFMI

Romania reprezinta in prezent un test pentru UE, Fondul MonetarInternational (FMI) si Banca Europeana pentru Reconstructie siDezvoltare (BERD), care au reusit anul acesta sa ajute la evitareaunei crize bancare in Europa Centrala si de Est. In Romania, taragrav afectata de criza, procesul de alegere al presedintelui, carea inceput duminica, va arata daca romanii mai au inca forta de arealiza schimbarile si reformele pe care organizatiile siinstitutiile finantatoare le solicita. Luna trecuta, Guvernul decoalitie de centru-stanga a fost demis, iar FMI a amanat platacelei de-a treia transe, de aproximativ 1,5 miliarde de euro .

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Germania

Votul electoratului liberal, decisiv In turul al doilea

Faptul ca referendumul initiat de presedintele roman TraianBasescu a obtinut mai multe voturi decat candidatura sa la sefiastatului arata ca potentialul electoral al sefului statului nu afost exploatat in totalitate in primul tur. Pe de alta parte, votulelectoratului liberal va fi decisiv, iar liderul acestuia, CrinAntonescu, si-a concentrat toata energia asupra unei campaniianti-Basescu, fara sa se afirme, in schimb, si in fata lideruluisocial democrat, Mircea Geoana, lucru care l-a impiedicat sa intrein turul doi.

Neue Zuercher Zeitung, Elvetia

Alegerile din Romania, cele mai importante din ultimii 20 deani

Alegerile prezidentiale din Romania sunt considerate de uniianalisti drept unul dintre cele mai importante scrutine de laprabusirea regimului comunist in urma cu 20 de ani, scriacotidianul elvetian de limba germana. Scrutinul are loc pe fundalulcelei mai dificile crize politice din ultimii 20 de ani si al uneisituatii economice deosebit de critice. Criza politica de durataeste cauzata de neintelegerile dintre presedintele Traian Basescusi Parlamentul Romaniei in privinta desemnarii unui nou premier.Competitia stransa dintre Basescu si Mircea Geoana,contracandidatul acestuia in turul doi, este insa un indiciu alpolarizarii electoratului roman. Presedintele nu poate insa contape sustinerea liberalilor, avand in vedere ca liderul acestora,Crin Antonescu, care a iesit din cursa dupa primul tur, a exclusorice coalitie cu Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO