Politică

Premierul Sorin Grindeanu: Fondurile europene reprezintă un motor al creşterii economice

Premierul Sorin Grindeanu: Fondurile europene reprezintă...

Autor: Gabriel Pecheanu

16.03.2017, 13:40 85

”S-au discutat foarte multe aspecte tehnice pentru că noi, Guvernul României, considerăm şi ştim că fondurile europene reprezintă un motor al creşterii economice, punem accent pe atragerea de fonduri europene, dorim să deblocăm lucrurile care în perioada trecută au fost blocate. Sunt lucruri concrete pe fiecare domeniu în parte pe care trebuie să le facem în perioada următoare şi unde avem sprijinul doamnei comisar şi nu numai. Avem termene limită, termene impuse de noi, astfel încât acel scadenţar pe care dorim să-l păstrăm, să poată să fie pus în practică”, a declarat Sorin Grindeanu, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o, la Palatul Victoria, alături de comisarul european Corina Creţu.

El a precizat că s-au luat măsuri astfel încât în perioada următoare toate autorităţile de management să fie acreditate până la sfârşitul anului, anunţând că se vor semna contracte de finanţare pe programul de competitivitate pe axa IT şi vor apărea un număr foarte mare de ghiduri de finanţare.

”Un lucru bun, deşi nesperat la un moment dat, aşa cum a anunţat doamna comisar ieri, pe exerciţiul bugetar 2007-2013 ne vom închide la sfârşitul acestei luni din prognoze cu o rată de absorbţie nesperat de mare dacă ne gândim la anul 2010, 2011 şi care este undeva în jurul a 90%. Este un lucru extrem de bun, dar este poate şi un exemplu pentru ceea ce avem de făcut în viitor. Sunt lucruri de pus în practică, lucruri tehnice, lucruri care să simplifice, în acord cu Comisia Europeană, tot acest proces, astfel încât până la urmă finanţarea şi atragerea de fonduri europene, fiind o prioritate a Guvernului pe care îl conduc, să fie şi pusă în practică dincolo de vorbe”, a mai spus premierul.

El a amintit că vor fi organizate întâlniri de progres pe toate domeniile care au legătură cu fondurile europene, indicând că pe 20 martie este fixat termenul pentru primele lucruri care trebuie implementate.

”Am avut astăzi o discuţie foarte bună cu echipa domnului prim-ministru şi salut deschiderea Guvernului pentru a avea această colaborare foarte bună cu Comisia Europeană pentru a accelera întârzierile care sunt. (...) Vestea bună e că 17 miliarde de euro s-au investit în economia României, s-au creat peste 10.000 de locuri de muncă. Domeniul transporturilor a fost puţin întârziat – doar 124 kilometri de autostradă - dar totuşi 900 de kilometri de drumuri naţionale. S-au făcut pe fonduri europene şcoli, spitale, renovări, deci valoarea adăugată cred că se vede în fiecare judeţ şi poate în fiecare localitate. (...) Astăzi am avut această întâlnire tehnică, mă voi întâlni separat şi cu ceilalţi. Mă voi întâlni azi şi cu doamna Rovana Plumb şi cu domnul ministru al Sănătăţii, îl aşteptăm şi pe domnul ministru al Transportutilor la Bruxelles. (...) Anul acesta este decisiv pentru România, este esenţial ca fondurile europene să fie cheltuite în mod strategic cu priorităţiile de investiţii ale României aşa cum stabilite în acordul de parteneriat. (...) Un alt aspect pe care l-am discutat este necesitatea ca fondurile structurale şi de investiţii să meargă mână în mână cu finanţarea programului naţional de dezvoltare locală şi am agraet cu doamna viceprim-ministru ca cele două fonduri să se sprijine reciproc pentru a îmbunătăţii calitatea vieţii oamenilor”, a spus şi Corina Creţu.

Cei doi au participat şi la lansarea unei ediţii speciale de mărci poştale dedicată marcării a 10 ani de când România este membră a Uniunii Europene, ei semnând pe panoul filatelic.

”Atunci când am avut proiecte de ţară, aşa cum a fost proiectul aderării ţării noastre la UE am avut succes. Este un model pe care trebuie să-l urmăm şi în viitor. Atunci când toate energiile pozitive din ţara noastră converg, avem succes”, a apreciat premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO