Politică

Politicienii incing atmosfera inaintea licitatiei pentru privatizarea abatorului Splai

Politicienii incing atmosfera inaintea licitatiei pentru privatizarea abatorului Splai

Vanghelie il acuza pe Videanu ca vrea sa puna mana pe zestrea de 100 mil. euro a abatorului, insa acesta afirma ca Primaria capitalei nu va renunta la teren

31.07.2007, 17:46 40

Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a sustinut ieri ca primarul general al Capitalei, Adriean Videanu (PD), pregateste "un tun imobiliar" in cazul privatizarii Splai SA din Bucuresti. ZF a scris la inceputul lunii iulie ca abatorul Splai, aflat pe un teren de 100 mil. euro, a fost scos la vanzare de AVAS cu doar 600.000 de euro. Vanghelie sustine ca Videanu urmeaza sa participe indirect, prin intermediul unei societati, la licitatia pentru vanzarea firmei. Primarul general a negat acuzatiile.
Potrivit lui Vanghelie, Splai SA, societate de stat, detine 54.000 de metri patrati de teren la numerele 162 - 255 pe Splaiul Unirii, pentru care, insa, nu i-a fost eliberat titlul de proprietate de catre Primaria Capitalei. Potrivit presedintelui PSD Bucuresti, terenul respectiv valoreaza circa 100 de milioane de euro.
Terenul, care in prezent este inchiriat de catre PC Splai, este aflat la circa 3 kilometri de centrul Bucurestiului pe malul Dambovitei, unde pretul terenului este de circa 2.000 euro/mp. Firma scoasa la licitatie nu detine dreptul de concesionare a terenului de 45.000 mp, insa potrivit unor surse din Primaria Capitalei citate de ZF la inceputul lunii iulie, exista o cerere in acest sens din partea reprezentantilor PC Splai.
"Prelucrarea Carnii Splai nu are dreptul de concesionare asupra terenului, insa foloseste terenul inca din anii '60-'70, in schimbul unei chirii. Compania care va cumpara fostul abator trebuie sa astepte sa obtina concesionarea terenului ca sa poata construi ceva in acea zona", au declarat la vremea respectiva pentru ZF surse din Primaria Capitalei.
Vanghelie a sustinut ca, astazi, la licitatie, nu se va privatiza, de fapt, societatea Splai, ci se va prelua dreptul litigios asupra terenului in cauza. El a afirmat ca Adriean Videanu urmeaza sa participe indirect la privatizare, printr-o societate pe care liderul PSD Bucuresti nu a dorit sa o nominalizeze.
Societatea in spatele careia se va afla Videanu va castiga licitatia, intrucat este singura care isi va permite sa liciteze cel mai mult, stiind ca pentru dreptul litigios respectiv se va judeca cu Primaria Capitalei, adica tot cu primarul Adriean Videanu, a spus Vanghelie. Liderul PSD a mai spus ca Adriean Videanu pregateste privatizarea Splai de circa doi ani si jumatate, in formula care i-a convenit.
Potrivit lui Vanghelie, Videanu mai pregatea o privatizare asemanatoare si la societatea Aversa.
Primarul general al capitalei Adriean Videanu a respins acuzatiile lui primarului sectorului 5, afirmand ca "tunul imobiliar este numai in mintea incalzita de soare a domnului Vanghelie". "Resping acuzatiile pe care Marian Vanghelie le aduce la adresa mea. Sub nicio forma toate aberatiile pe care le-a spus domnul Vanghelie nu pot fi realizate", a sustinut primarul Capitalei. Videanu a declarat ca municipalitatea nu va renunta la dreptul de proprietate asupra terenului pe care se afla abatorul Splai. "Domnul Vanghelie, desi a zis ca a citit o saptamana, n-a inteles prea multe din ce a citit", a spus Videanu.


Zece firme in cursa pentru abatorul Splai
La licitatia pentru Prelucrarea Carnii Splai vor participa firmele BG Managament Consultants, controlat de familia Biteanu, firma GNIR Holding, detinut de 48 de persoane fizice si 39 de persoane juridice, Scandia Romania, detinuta de Sorin Bozdoc, Elga Comert si Spot Industrial, Interinwest, controlata de Marton Lajos, precum si Manor Laboratory Center, detinut de familia Cioceanu, si Paltinis Leasing, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea. In plus, la licitatie vor participa si persoanele fizice Dan Dumitru Nicorescu, Azulav Aharon, Ioan Teodor Sintu si Marin Dumitru. La firma GNIR Holding este asociat fostul prefect PSD de Bucuresti, Florin Luican.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO