Politică externă

Vicepresedintele SUA vine la Bucuresti la sfarsitul lunii

08.10.2009, 00:00 20

Vizita a fost numita de presa de la Washington "o misiune" dereafirmare a angajamentului SUA in fata aliatilor sai din Europadupa abandonarea luna trecuta a scutului american antiracheta.

Casa Alba nu a precizat nimic despre scut in anuntul vizitei luiBiden, precizand doar ca vicepresedintele american va vizita treialiati din cadrul NATO, Polonia, Romania si Cehia, in perioada 20 -24 octombrie.

"In cursul acestei vizite, vicepresedintele se va intalni cusefi de stat si de guvern, cu lideri parlamentari si altiresponsabili politici, precum si cu reprezentanti ai societatiicivile", cu care va aborda o gama larga de subiecte, a continuatcomunicatul. Mai multe detalii despre vizita vicepresedinteluiurmeaza sa fie date in zilele urmatoare. Biden va evoca in specialimbunatatirea legaturilor comerciale si a investitiilor,consolidarea democratiei si subiecte de securitate comune, maiprecizeaza comunicatul.

Tensiuni in Europa de Est dupa abandonareascutului

Decizia de luna trecuta a administratiei lui Barack Obama de arenunta la scutul antiracheta ce urma sa fie gazduit de Cehia siPolonia, a starnit nemultumirea celor doua state europene. Praga siVarsovia au acuzat SUA ca le-au lasat singure in fata Rusiei, carese opunea instalarii sistemului de aparare.

Presedintele american Barack Obama si-a motivat decizia prinfaptul ca pericolul iranian, pentru care era construit sistemul,trebuie revizuit. El a anuntat insa ca un nou scut, cu raza maimare de acoperire, va fi amplasat in 2015 in Europa de Est, iarpresa americana a trecut Romania pe lista posibilelor state gazda.Romania ar fi fost protejata doar partial de proiectul fostuluiscut.

Decizia de a abandona scutul a fost privita de presa ca oconcesie facuta in fata Rusiei. De altfel, la nici o saptamana dela anuntul Casei Albe, Moscova si-a oferit intreg sprijinul pentrusanctionarea Iranului pentru programul sau nuclear, la care rusiinu erau dispusi.

Cu toate acestea, secretarul de presa al Casei Albe, RobertGibbs, a declarat ca Biden, fost presedinte al Camerei pentruRelatii Externe a Senatului, este o persoana "cu relatii vechi intoata Europa".

Gibbs a mai precizat ca autoritatile din Polonia, Cehia siRomania sustin decizia lui Obama, despre care a spus ca prevedeamplasarea unui "sistem de aparare antiracheta care protejeaza oarie geografica mai mare si infrunta mai direct amenintarea"existenta.

"Nu am nicio indoiala ca subiectul va aparea si cred cavicepresedintele va fi foarte confortabil, ca si aliatii nostri, inlegatura cu decizia pe care am luat-o", a spus Gibbs.

Biden, aflat la a doua vizita in Romania

Joe Biden, in varsta de 65 de ani, este un veteran al sceneipolitice americane cu cei 36 de ani de experienta in Senat. Deprofesie avocat, Biden a fost ales prima data in Senatul americanin 1972.

El a fost 12 ani presedinte al Comisiei de afaceriinternationale din cadrul Senatului. Biden a condus, de asemenea,intre 1987 si 1995, Comisia juridica a Senatului.

In campania electorala pentru prezidentialele din SUA de anultrecut, Biden a sustinut-o pe Hillary Clinton, actual secretar destat si fosta rivala a lui Obama la obtinerea investituriiPartidului Democrat.

Vizita lui Biden de la sfarsitul lunii acesteia in Romania nueste insa prima de acest fel. Fostul ambasador american laBucuresti, James Rosapepe, povestea, anul trecut, intr-un interviupentru Wall Street Journal, vizita actualului vicepresedinte, peatunci senator, la Bucuresti, in 1999. Potrivit lui Rosapepe, Bidens-a enervat foarte tare cand un membru al opozitiei i-ar fi spus caRomania isi doreste aderarea la NATO pentru a nu fi atacata deAlianta Nord-Atlantica din cauza disputelor cu maghiarii (NATOatacase Iugoslavia in razboiul interetnic din 1999). "Daca asaganditi, nu veti intra niciodata in NATO", ar fi spus Biden, citatde Rosapepe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO