Vicepresedintele SUA vine la Bucuresti la sfarsitul lunii

Autor: Magraon Andreea 08.10.2009

Vicepresedintele american Joe Biden va vizita Romania in aceasta luna in cadrul unui turneu in Europa care include si Polonia si Cehia, a anuntat marti Casa Alba.



Vizita a fost numita de presa de la Washington "o misiune" de reafirmare a angajamentului SUA in fata aliatilor sai din Europa dupa abandonarea luna trecuta a scutului american antiracheta.

Casa Alba nu a precizat nimic despre scut in anuntul vizitei lui Biden, precizand doar ca vicepresedintele american va vizita trei aliati din cadrul NATO, Polonia, Romania si Cehia, in perioada 20 - 24 octombrie.

"In cursul acestei vizite, vicepresedintele se va intalni cu sefi de stat si de guvern, cu lideri parlamentari si alti responsabili politici, precum si cu reprezentanti ai societatii civile", cu care va aborda o gama larga de subiecte, a continuat comunicatul. Mai multe detalii despre vizita vicepresedintelui urmeaza sa fie date in zilele urmatoare. Biden va evoca in special imbunatatirea legaturilor comerciale si a investitiilor, consolidarea democratiei si subiecte de securitate comune, mai precizeaza comunicatul.

Tensiuni in Europa de Est dupa abandonarea scutului

Decizia de luna trecuta a administratiei lui Barack Obama de a renunta la scutul antiracheta ce urma sa fie gazduit de Cehia si Polonia, a starnit nemultumirea celor doua state europene. Praga si Varsovia au acuzat SUA ca le-au lasat singure in fata Rusiei, care se opunea instalarii sistemului de aparare.

Presedintele american Barack Obama si-a motivat decizia prin faptul ca pericolul iranian, pentru care era construit sistemul, trebuie revizuit. El a anuntat insa ca un nou scut, cu raza mai mare de acoperire, va fi amplasat in 2015 in Europa de Est, iar presa americana a trecut Romania pe lista posibilelor state gazda. Romania ar fi fost protejata doar partial de proiectul fostului scut.

Decizia de a abandona scutul a fost privita de presa ca o concesie facuta in fata Rusiei. De altfel, la nici o saptamana de la anuntul Casei Albe, Moscova si-a oferit intreg sprijinul pentru sanctionarea Iranului pentru programul sau nuclear, la care rusii nu erau dispusi.

Cu toate acestea, secretarul de presa al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca Biden, fost presedinte al Camerei pentru Relatii Externe a Senatului, este o persoana "cu relatii vechi in toata Europa".

Gibbs a mai precizat ca autoritatile din Polonia, Cehia si Romania sustin decizia lui Obama, despre care a spus ca prevede amplasarea unui "sistem de aparare antiracheta care protejeaza o arie geografica mai mare si infrunta mai direct amenintarea" existenta.

"Nu am nicio indoiala ca subiectul va aparea si cred ca vicepresedintele va fi foarte confortabil, ca si aliatii nostri, in legatura cu decizia pe care am luat-o", a spus Gibbs.

Biden, aflat la a doua vizita in Romania

Joe Biden, in varsta de 65 de ani, este un veteran al scenei politice americane cu cei 36 de ani de experienta in Senat. De profesie avocat, Biden a fost ales prima data in Senatul american in 1972.

El a fost 12 ani presedinte al Comisiei de afaceri internationale din cadrul Senatului. Biden a condus, de asemenea, intre 1987 si 1995, Comisia juridica a Senatului.

In campania electorala pentru prezidentialele din SUA de anul trecut, Biden a sustinut-o pe Hillary Clinton, actual secretar de stat si fosta rivala a lui Obama la obtinerea investiturii Partidului Democrat.

Vizita lui Biden de la sfarsitul lunii acesteia in Romania nu este insa prima de acest fel. Fostul ambasador american la Bucuresti, James Rosapepe, povestea, anul trecut, intr-un interviu pentru Wall Street Journal, vizita actualului vicepresedinte, pe atunci senator, la Bucuresti, in 1999. Potrivit lui Rosapepe, Biden s-a enervat foarte tare cand un membru al opozitiei i-ar fi spus ca Romania isi doreste aderarea la NATO pentru a nu fi atacata de Alianta Nord-Atlantica din cauza disputelor cu maghiarii (NATO atacase Iugoslavia in razboiul interetnic din 1999). "Daca asa ganditi, nu veti intra niciodata in NATO", ar fi spus Biden, citat de Rosapepe.