Politică externă

Vicepresedintele american, vizat de un atentat sinucigas

28.02.2007, 19:16 11

Vicepresedintele american, Dick Cheney, a fost tinta unui atac sinucigas comis ieri in apropierea principalei baze americane din Afganistan. Atacul a avut loc in timp ce Dick Cheney se afla pe teritoriul bazei Bagram, situata la 50 de kilometri nord de Kabul.
Talibanii au revendicat imediat atentatul, precizand ca acesta il viza pe vicepresedintele american, care, potrivit purtatorului sau de cuvant, nu a fost ranit.
Numarul victimelor este contradictoriu, NATO anuntand moartea a patru persoane, politia locala zece, in timp ce presa vehiculeaza un numar de 20 de victime. Cheney a fost gazduit peste noapte la baza militara, dupa ce intalnirea sa cu presedintele afgan, Hamid Karzai, a fost amanata din motive legate de conditiile meteorologice. La scurt timp dupa producerea exploziei, Cheney s-a deplasat la Kabul, pentru a discuta cu liderul afgan.
Un alt atac sinucigas a fost comis tot ieri in in fata unui oficiu guvernamental in Kandahar, capitala provinciei cu acelasi nume din sudul Afganistanului. Surse din politia locala au declarat ca pe langa sinucigas a mai murit o fetita si doi localnici au fost raniti.
Atacurile de marti au venit la o zi dupa ce intr-un alt atentat un militant taliban s-a aruncat in aer in Khost, in sud-estul Afganistanului, omorand un ofiter de politie afgan. Talibanii si-au intensificat operatiunile dupa o perioada de acalmie cauzata de iarna grea din Afganistan.
De la inceputul lui 2007 violentele au cauzat un numar de 400 de victime, majoritatea dintre ei fiind insurgenti. Cele doua atacuri comise ieri par sa fi avut o tinta dubla. Pe langa tinta directa, vicepresedintele american, talibanii au reactionat astfel la anuntul facut de guvernul britanic referitor la trimiterea in Afganistan a inca 1.400 de militari. Numarul total al trupelor britanice stationate pe teritoriul afgan va urca astfel la 7.700, fiind mai mare decat numarul celor stationati in Irak, aproximativ 5.000.
Suplimentarea contingentului britanic vine in contextul unei crize politice din Italia datorata inabilitatii premierului italian Romano Prodi de a gasi in parlament sprijinul pentru o motiune care facea referire si la mentinerea trupelor italiene alaturi de contingentul NATO in Afganistan.
Trupele sub comanda Statelor Unite au rasturnat regimul talibanilor in 2001, motivand interventia prin refuzul de a-l preda pe liderul Al-Qaida Usama bin Laden, acuzat de atacurile din 11 septembrie. Cele mai grele ciocniri cu talibanii dupa 2002 au avut loc anul trecut, ca urmare a unei regrupari a insurgentilor pe teritoriul Pakistanului, precum si a fondurilor consistente stranse din comertul cu droguri.

Cele mai sangeroase atacuri in Afganistan
5 septembrie 2002 - O masina-capcana explodeaza langa Ministerul Informatiei de la Kabul. 26 de victime si 150 raniti in cel mai groaznic atac al insurgentilor de cand guvernul sprijinit de NATO preluase puterea.
9 iunie 2003 - O masina-capcana explodeaza langa un autobuz cu soldati nemti membri ai ISAF (forta internationala de asistenta de securitate), omorand 4 germani si un localnic.
29 decembrie 2003 - Atac sinucigas. Victime - 5 ofiteri de securitate afgani.
23 octombrie 2004 - Atac sinucigas la 2 saptamani dupa ce Hamid Karzai este ales in postul de presedinte. Victime - 3 soldati membri ai ISAF si o fetita afgana.
27 ianuarie 2004 - Atac sinucigas. Un soldat canadian membru al ISAF si un civil afgan sunt omorati, alti 3 soldati canadieni sunt raniti.
30 ianuarie 2004 - O masina-capcana se izbeste de un vehicul ISF langa o baza militara din Kabul. Un soldat britanic moare si 4 sunt raniti.
13 iunie 2005 - Atac sinucigas intr-o moschee din Kandahar. Victime - 20 de victime, printre care un sef de politie.
17 ianuarie 2006 - Atac sinucigas intr-un oras de la granita cu Pakistanul. 20 de victime.
3 august 2006 - O masina-capcana explodeaza in timpul trecerii unui convoi al trupelor NATO prin Kandahar. 21 de victime.
8 septembrie 2006 - O masina-capcana este explodata langa ambasada americana de la Kabul. 14 victime, inclusiv 2 soldati americani.
30 septembrie 2006 - Atac sinucigas la intrarea in Ministerul Afacerilor Interne din Kabul. 13 victime.
27 februarie 2007 - Atac sinucigas in apropierea principalei baze americane din Afganistan, Bagram, partea de nord a Kabulului. Numarul victimelor variaza intre 4 si 20.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO