Politică externă

Uniunea Europeana ajuta Ciprul de Nord

30.04.2004, 00:00 25



Ministrii de externe au gasit formula prin care sa scoata din izolare economica partea de nord a insulei Cipru - cea care este locuita de catre comunitatea turca. Este vorba exact de regiunea cipriota care nu se va integra, de maine, in Uniunea Europeana.



Turcii ciprioti aveau interdictia de a avea schimburi comerciale cu Uninea Europeana, si, de altfel, cu cea mai mare parte a lumii. Nordul insulei avea relatii comerciale doar cu Turcia. Si asta pentru ca aceasta parte a insulei nu a fost recunoscuta ca stat, dupa invazia din 1974 a turcilor pe insula. Dupa cum am mai scris, saptamana trecuta, grecii ciprioti (din sudul insulei) au respins in proportie covarsitoare planul de reunificare a insulei, cu toate ca mai mult de jumatate dintre turcii ciprioti au votat pentru. Insula ramane, sadar divizata, dar Uniunea Europeana (care va incorpora sudul insulei de la 1 mai) a vrut sa intinda o mana de ajutor turcilor ciprioti, pe care i-a considerat dornici sa devina si ei parte a UE.



Solutia gasita de UE ar fi ca toate produsle destinate exportului provenind din partea de nord a insulei sa treaca zona de tampon (stabilita si controlata de ONU) pentru a ajunge in sudul insulei, la grecii ciprioti. De-acolo, marfurile de export pot lua drumul Uniunii Europene. De asemenea, s-a convenit ca pe teritoriul blocului UE (care devine de 25 de membri, incepand cu ziua de maine) produsele din Ciprul de Nord sa circule fara taxe. Este vorba, insa, despre acele produse care sunt considerate competitive si care fac fata cerintelor Uniunii.



Sistemul de control al acestor produse, care si regularizarea acestui comert, nu vor fi insa stabilite de catre cipriotii greci, ci de catre Comisia Europeana.



S-a mai stabilit ca numarul de puncte de trecere a frontierei (de vami) pentru produse sa nu fie largit - astfel, raman cele doua vami care exista si acum.



Nu sunt inca reactii ale partii de sud a insulei. Grecii ciprioti au votat impotriva unirii cu Nordul si, implicit, si impotriva integrarii acestora la Uniunea Europeana. Cand s-a vorbit despre aceaste masuri convenite in cadrul UE (fara votul inca al Ciprului), a fost adusa in discutie si posibila recunoastere ca stat a Ciprului de Nord. Or, grecii ciprioti s-au opus cu osardie acestei propuneri si chiar au amenintat ca, atunci cand se va vota in interiorul UE, va aplica dreptul de veto.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO