Politică externă

Un nou protest in China atrage atentia asupra Beijingului

30.06.2008, 19:18 7

Mai multe cladiri guvernamentale, sectii de politie si masini au fost distruse la sfarsitul saptamanii trecute in urma unui protest violent in vestul Chinei, in cantonul Wengan, legat de moartea unei adolescente, pe care autoritatile sunt acuzate ca incearca sa-l musamalizeze.
Evenimentele au aparut in contextul in care toata lumea sta cu ochii pe China, avand in vedere ca gazduieste in aceasta vara Jocurile Olimpice.
Situatia este cu atat mai delicata, cu cat pe scena internationala vocile aspre la adresa Beijingului au inceput sa fie mai critice in urma protestelor din Tibet din luna martie. Presedintele chinez Hu Jintao declarase ca asigurarea stabilitatii este principala sa prioritate inainte de Jocurile din august.
Protestele au izbucnit sambata dupa ce o tanara de 16 ani a fost gasita moarta intr-un rau din apropiere, autoritatile eliberand un raport conform caruia adolescenta s-a sinucis. Familia sa sustine insa ca adolescenta a fost violata si ucisa in urma cu noua zile, iar politia a incercat sa musamalizeze cazul pentru a-l proteja pe principalul suspect, identificat drept fiul unui oficial de rang inalt din Wengan.
Unchiul victimei, care a contestat rezultatele anchetei potrivit careia a fost o sinucidere, a murit, de asemenea, sambata, dupa ce a fost batut de politie.
"Unchiul ei, care a fost batut de politie sau de persoane aflate in slujba politiei, a murit sambata", a afirmat un locuitor, citat de AFP, care a preferat sa isi pastreze anonimatul de teama represaliilor.
"Cum unchiul preda la o scoala locala, zeci de elevi au mers sa ceara socoteala politiei, iar in acel moment unii dintre ei au fost atacati. Dupa ce au fost batuti, au incendiat cladirile si masinile de politie", a adaugat el.
Cei aproximativ 10.000 de protestatari s-au ciocnit de fortele paramilitare ale politiei, o organizatie umanitara din Hong Kong declarand ca o persoana a murit si alte 150 au fost ranite in urma infruntarii. Alte 200 de persoane, printre care zeci de elevi, au fost arestate.
Pe langa declaratiile satenilor, principala sursa de informare in acest caz a fost internetul, semn ca dezvoltarea puternica a Chinei si tehnologia pe care aceasta o presupune inseamna automat o deschidere a tarii. De aceea, reprimarea tacita a protestelor, cum se facea inainte de avantul economic al tarii, se va putea face mai greu.
Fotografiile de pe forumurile de pe internet infatisau mai multe mii de persoane reunite in fata comisariatului din Wengan, care avea geamurile sparte. Pe fundal se observa fum. De asemenea, filmuletele de pe site-ul Youtube (www.youtube.com) aratau cum satenii protestau in jurul masinilor rasturnate, aflate in flacari din fata cladirilor oficiale.
China controleaza strict internetul, iar utilizatorii au acces numai la o versiune redusa, cu site-uri cenzurate, mai ales cele de stiri, cele apartinand organizatiilor de apararea a drepturilor omului si cele considerate subversive de puterea comunista. De altfel, site-urile chineze au inlaturat ieri o mare parte din "dovezile" protestelor din vestul Chinei, altele ramanand in continuare accesibile.
Un localnic, care e si oficial al guvernului local, a declarat pentru Reuters ca familia fetei a refuzat o oferta din partea autoritatilor de 3.000 yuani (400 $) despagubiri, suma ridicata apoi la 30.000 de yuani, localnicii donand bani pentru ca rudele sa dea in judecata autoritatile locale.
Agentia oficiala China Noua nu a oferit detalii despre originea revoltelor de la Wengan, limitandu-se la a-i califica drept "infractori" pe autorii violentelor, anuntand totodata ca multimea a fost ieri dispersata, iar incidentul nu s-a extins.
China nu este pentru prima data criticata in legatura cu modul de a gestiona conflictele. Saptamana trecuta, organizatia Amnesty International a anuntat ca peste 1.000 de protestatari arestati in luna martie in Tibet, in timpul manifestatiilor impotriva administratiei chineze, erau de negasit. Potrivit acesteia, un sfert din cele 4.000 de persoane arestate de politie au disparut din ziua arestarii.
Autoritatile chineze i-au eliberat ulterior pe cei 1.000 de detinuti in incercarea de a inlatura orice indoiala lasata de declaratiile organizatiei umanitare in legatura cu regimul comunist de la Beijing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO