Politică externă

Un nou conflict intre Parlamentul European si statele membre UE

10.06.2005, 19:51 18

Parlamentul European se opune stocarii, pentru trei ani, a informatiilor rezultate din comunicatii telefonice si din folosirea postei electronice. Europarlamentarii au respins o propunere in acest sens initiata anul trecut de Franta, Marea Britanie, Suedia si Irlanda, in cadrul masurilor de combatere a terorismului.

Decizia parlamentului poate fi insa ignorata de statele initiatoare, intrucat propunerea nu a fost initiata de comisia europeana, noteaza publicatia EUObserver.

Europarlamentarii au respins propunerea, afirmand, intr-o rezolutie, ca este exagerata, extrem de costisitoare si ar incalca "principiul prezumtiei de nevinovatie".

Daca datele ar fi stocate pe perioada propusa, acest lucru ar insemna acumularea unui volum de date echivalent cu "zece gramezi de dosare, fiecare ajungand de la Pamant la Luna", se arata in rezolutia PE.

In prezent, nici macar nu exista un mecanism de cautare care sa poata face fata la un asemenea volum de informatii, pentru ca, folosind tehnologia existenta, durata unei singure cautari ar fi de "50 pana la 100 de ani".

Propunerea a fost criticata, la inceputul anului, si de companiile private, precum si de organizatiile pentru apararea drepturilor civile. Luxemburgul, care detine presedintia UE, a anuntat in timpul dezbaterii ca guvernele nu vor renunta la propunerea lor.

Discutiile asupra oportunitatii acestei legi s-ar putea muta din parlament in sala de judecata. Europarlamentarul liberal german Alexander Alvaro nu a exclus posibilitatea ca Parlamentul sa se adreseze justitiei in disputa pe care o are cu statele care au propus acest proiect.

Surse parlamentare au declarat insa pentru EUObserver ca este foarte probabil sa se ajunga la un compromis in acest caz. Comisia Europeana ar putea propune pana la sfarsitul actualei sesiuni o lege prin care sa poata fi stocate numai datele obtinute prin telefon, iar cele din posta electronica sa ramana confidentiale. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO