Politică externă

Ultimul dictator european iese la atac impotriva Occidentului

06.10.2004, 00:00 10

Presedintele Belarus, Alexandr Lukasenko a reactionat violent la criticile Occidentului fata de politica pe care o duce in tara sa si a acuzat UE si SUA ca vor "sa-i ia capul".
In apropierea unui referendum asupra Constitutiei (17 octombrie), foarte contestat, Lukasenko este din ce in ce mai izolat pe plan international. Modificarea Constitutiei ar urma sa-i permita celui numit de presa drept "ultimul dictator din Europa", sa mai candideze inca o data, pentru un mandat de cinci ani. Cel de-al doilea mandat permis de Constitutie ii expira in 2006. Lukasenko conduce Bielorus ca un dictator, inca de la prima sa alegere, in 1994. Violarile flagrante ale drepturilor omului i-au adus un val de critici din partea comunitatii internationale. Semnul unei inaspriri a tonului fata de Bielorus s-a petrecut la 27 septembrie cand Uniunea Europeana si SUA au refuzat (in urma unei recomandari a OSCE) sa acorde vize de intrare pe teritoriul lor pentru patru inalti functionari bielorusi. Acestia sunt banuiti ca au participat la eliminarea mai multor opozanti, intre 1999 si 2000, si ca au blocat anchetele in aceste cazuri. Cele patru persoane sunt procurorul general al Bielorus, ministrul sporturilor, ministrul de interne si comandantul politiei.
Presa din Rusia a comentat ca pe Lukasenko il paste aceeasi sanctiune si este doar o chestiune de timp pana cand ea va fi pusa in practica. Ce va face Lukasenko? Pentru presa rusa el este capabil de orice pentru a ramane la putere si, potrivit Nezavissimaia Gazeta, "este pregatit chiar si pentru un razboi". Saptamana trecuta Lukasenko a acuzat Occidentul ca vrea sa-l elimine fizic. Dupa cum a declarat apoi in Consiliul de securitate al tari, Occidentul "vrea sa ne transforme nevestele in prostituate, ne hranesc cu droguri si raspandesc homosexualitatea". Pentru a contracara criticile Occidentului, Lukasenko spune ca vrea sa intareasca cooperarea cu Rusia. Dar pentru presa de la Moscova, acest lucru este putin probabil pentru ca dictatorul a ajuns incomod chiar si pentru autoritarul Vladimir Putin. Un alt semnal si mai dur la adresa Bielorus vine din partea SUA. Ministrul american pentru finante a acuzat banca Infobank, apropiata cercurilor puterii, ca a spalat banii lui Saddam Hussein. Pentru Kommersant, aceasta este o acuzatie extrem de grava care, daca va fi probata, ii va da mari dureri de cap lui Lukasenko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO