Politică externă

Trupele speciale americane sunt autorizate sa-l ucida pe Saddam

21.01.2003, 00:00 26

In timp ce administratia Bush se indreapta spre ultima etapa a conflictului cu Irakul, armata si serviciile de informatii americane fac eforturi pentru localizarea si, eventual, uciderea presedintelui irakian, Saddam Hussein, potrivit editiei de ieri a USA Today.
In aceste operatiuni sunt implicate trupe speciale americane si forte paramilitare din cadrul CIA, care efectueaza misiuni in Irak si in imprejurimile tarii. De asemenea, sunt folosite imagini prin satelit, interceptarea comunicatiilor radio si recunoasterea aeriana, au declarat oficiali americani din cadrul serviciilor de informatii.
Aceste activitati fac parte dintr-o strategie care vizeaza sa-l determine pe Saddam Hussein sa plece sau sa se dezarmeze, alternativa fiind interventia militara americana.
Duminica, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a declarat ca plecarea lui Saddam Hussein in exil ar fi o cale de evitare a razboiului. Cu toate acestea, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Condoleezza Rice, a apreciat ca este "putin probabil" ca dictatorul irakian sa accepte exilul.
Aproape 100 de soldati ai fortelor speciale si peste 60 de agenti CIA au efectuat, din septembrie, misiuni de recunoastere in desertul irakian si in apropierea principalelor orase din aceasta tara, au declarat oficiali cu rang inalt din cadrul serviciilor de speciale americane si arabe, confirmand informatiile date publicitatii, la inceputul lunii ianuarie, de publicatia Boston Globe.
Misiunile presupun monitorizarea miscarilor de trupe din bazele militare folosite de Garzile Republicane irakiene, cei mai loiali aparatori ai lui Saddam Hussein.
Un Boeing 707 efectueaza zilnic zece ore de zbor deasupra Irakului, pentru a inregistra convorbirile dintre responsabilii irakieni si pentru a stabili locatiile acestora.
Doi sateliti de spionaj - Micron si Trumpet - intercepteaza apeluri telefonice si transmisiile prin statii de emisie-receptie de la obiectivele militare irakiene, palatele prezidentiale si alte obiective. Potrivit unui oficial american din regiune, Saddam Hussein este la curent cu aceste actiuni.
Comandamentul central american din Tampa, care supervizeaza operatiunile militare din Irak, a evitat orice comentariu oficial cu privire la aceste eforturi. "Nu vorbim despre operatiunile actuale", a declarat purtatorul de cuvant al CENTCOM, maiorul Bill Harrison.
In pofida comentariilor lui Rumsfeld privind eventualul exil al lui Saddam Hussein, foarte putini oficiali considera ca presedintele irakian ar fi dispus sa plece din Irak. Reprezentantul american in Orientul Mijlociu a declarat ca scopul acumularii de trupe americane in zona Golfului Persic este de a determina inlaturarea lui Saddam Hussein. De asemenea, acesta a precizat ca presedintele George W. Bush a autorizat fortele speciale americane sa-l ucida pe liderul irakian in cazul in care considera ca vietile lor sunt in pericol.
"Saddam cunoaste intentiile americane impotriva sa, motiv pentru care conduce din umbra", a declarat Wafiq al-Sammarai, fost lider militar irakian, care a fugit din Irak in 1994. "Este unul dintre cei mai paranoici, dar si unul dintre cei mai bine paziti lideri din lume. Va face astfel incat sa fie greu, poate chiar imposibil, pentru americani sa-l prinda", a adaugat al-Sammarai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO