Politică externă

Teroristii islamisti au inceput cruciada impotriva Occidentului

19.05.2003, 00:00 16

De la un capat al lumii la celalalt serviciile secrete si autoritatile sunt in alerta. Dupa ce, saptamana trecuta, trei atacuri teroriste au lovit Riyadul, in noaptea de vineri spre sambata, cinci atentate au avut facut 39 de morti, la Casabla, in Maroc.
Ieri dimineata, trei atentate teroriste s-au produs in Incasrael. Noul val de atentate a determinat cancelariile lumii sa afirme ca este vorba de o campanie terorista internationala impotriva Occidentului. Nu a fost greu ca tarilor vizate sa-si aduca aminte de ultimele "recomandari" ale lui Ussama Bin Laden, liderul Al-Qaida, facute in luna februarie, intr-o casera audio ce i-a fost atribuita: "Musulmanii trebuie sa se mobilizeze pentru a se elibera de regimuile apostate aservite Americii - intre care Iordania, Marocul, Nigeria, Pakistan, Arabia Saudita si Yemen."

Casablanca
Atentatele sinucigase din capitala Marocului au facut 39 de morti, inclusiv atacatorii. Printre victime se numara patru francezi, doi spanioli si un italian. La atac au participat 14 kamikaze. Treisprezece atacatori au murit iar al paisprezecelea, ranit, a fost prins de politie. Doua masini capcana au explodat  in centrul orasului, in fata hotelului Farah si a Cercului Aliantei Israelite. O alta masina capcana a explodat in apropierea Consulatului Belgiei, situat in fata unui restaurant italian. Simultan, doua bombe au explodat in restaurantul Casa Espana. In urma atacului, Franta a ridicat nivelul alertei antiteroriste de la galben la portocaliu - al doilea grad de alerta potrivit planului antiterorist francez.

Ierusalim
La cateva ore dupa o intalnire istorica dintre premierul israelian si cel palestinian, in Ierusalimul de Est, un kamikaze a detonat o bomba intr-un autobuz, ucigand sapte persoane. La scurt timp, un al doilea kamikaze a detonat o bomba  la un baraj rutier, dar nu s-au inregistrat victime. Sambata seara, la Hebron, un terorist sinucigas a detonat o incarcatura exploziva ucigand doi colonisti evrei.

Moscova
Politia rusa a descoperit, sambata, la un control de rutina, o bomba, intr-un stadion din orasul Vladikavkaz  inaintea unui meci de fotbal. Vladikavkaz se afla la granita cu Cecenia unde, saptamana trecuta, peste 80 de oameni au murit in doua atentate cu bomba.

Praga
Autoritatile au luat masuri de securitate stricte dupa ce o persoana neidentificata a amenintat ca va otravi cu cianura alimentele pacientilor. Autorul a plasat mai multe fiole cu cianura intr-un spital.
Statele Unite, Australia, Canada si Noua Zeelanda au lansat avertismente serioase privind riscul producerii unor atentate teroriste in Malayezia, Indonezia, Filipine, Singapore si Thailanda. Insa cel mai serios avertisment se refera la Kenya. Companiile britanice si-au incetat zborurile spre aceasta destinatie dupa ce Foreign Office a anuntat ca iminente atacuri teroriste in acesta tara. Reprezentantii FBI le-au cerut americanilor sa paraseasca Kenya si au declarat ca detin informatii despre planuirea de catre Al-Qaid a unor atentate. De asemenea, serviciile secrete americane au anuntat ca "iminent" producerea unui nou atentat la Riyad, in Arabia Saudita. Mai multi experti in combaterea terorismului, au declarat, citati de New York Times, ca reteaua Al-Qaida este in faza de reorganizare, iar dupa razboiul din Irak au inceput un vast plan de recrutare. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO