Politică externă

Teroristii ceceni lovesc din nou Moscova

07.07.2003, 00:00 198

Optsprezece de persoane au fost ucise si peste 50 ranite grav intr-un dublu atac terorist care au avut loc, sambata, la Moscova.
Exploziile au fost provocate de doua femei kamikaze  in timpul unui concert rock care se desfasura pe aeroportul Tushino, la sud vest de Moscova. Politia crede ca atentatul - comis la doar o zi dupa ce Vladimir Putin a semnat un decret privind organizarea, la 5 octombrie, a alegerilor prezidentiale in Cecenia -  a fost comis de rebelii ceceni. Putin a decis sa isi amine vizitele in Uzbekistan si in Malaysia, din cauza dublului atentat.
Rashid Nurgaliev, adjunctul ministrului rus de Interne a declarat ca "centurile de martir" folosite de femeile kamikaze par a fi identice cu cele utilizate in timpul crizei ostaticilor de la Moscova, din luna octombrie a anului trecut.  "tinind cont de continutul si modul de pregatire a centurilor, algoritmul este aproximativ acelasi cu cel folosit in cazul luarii de ostatici", a spus Nurgaliev. Criza ostaticilor de la teatrul Dubrovka din Moscova a fost declansata de un comando cecen format din 41 de membri, dintre care 19 femei, care purtau centuri cu explozibili. Dupa 57 de ore tensionate, toti membrii comandoul au fost ucisi de fortele speciale ruse, iar 129 dintre cei 800 de ostatici au murit din cauza gazelor utilizate in timpul asaltului.
In momentul producerii atentatelor de sambata, la festivalul de rock desfasurat la Tushino, se aflau circa 40.000 de tineri, potrivit BBC. Femeile au folosit centruri incarcate cu TNT si bile de otel, pentru a face cat mai multe victime. Prima explozie a avut loc la ora locala 14.39 si s-a produs in interiorul cladirii in care se desfasura spectacolul. Potrivit autoritatilor, centura nu a functionat cum trebuie si nu a facut decat trei raniti. Cea de-a doua explozie s-a petrecut la doua ore distanta la intrarea in aceeasi cladire. Femeia le-a parut suspecta gardienilor care au oprit-o. Imediat, ea a declansat centrura cu explozibil ucigand 16 oameni.Decretul presedintelui Putin prin care stabileste data alegerilor in Cecenia constituie un element important spre "normalizarea situatiei" pe care o doreste Moscova, dupa referendumul de la data de 23 martie, cand s-a decis mentinerea republicii in cadrul Federatiei Ruse. Fortele federale ruse au intrat in Cecenia, pentru a doua oara, la 1 octombrie 1999, pentru a inlatura regimul separatist. Pentru Kremlin, retragerea progresiva a trupelor din Cecenia ar trebui insotita de o reintoarcere la normalitate in regiunea ravasita de zece ani de razboi. Rebelii ceceni au respins planul Moscovei anuntand ca vor continua atacurile sinucigase pana ce ultimul soldat rus va parasi provincia.
Parlamentul European a apreciat, saptamana trecuta, ca incalcarea frecventa a drepturilor omului de catre fortele ruse in Cecenia constituie "crime de razboi si crime impotriva umanitatii". Parlamentul European "condamna cu fermitate incalcarile frecvente ale drepturilor omului comise de catre fortele ruse impotriva populatiei civile", stipuleaza un amendament al rezolutiei adoptate de Parlament. Textul a fost inaintat de ecologisti si adoptat cu 242 de voturi pentru, 200 impotriva si trei abtineri.



Cele mai recente atacuri
5 iunie 2003 - 18 oameni au murit intr-un atac sinucigas cu bomba comis impotriva unui autobuz al fortelor armate, in Rusia.
14 mai 2003 - 16 persoane au fost ucise intr-un atac cu bomba, in timpul unui festival religios, in orasul Ilskhan-Yurt, in Cecenia.
12 mai 2003 - 61 de oameni au fost ucisi intr-un atac cu bomba impotriva unei cladiri guvernamentale in orasul Znamenskoye, in Cecenia.
27 decembrie 2002 - 80 de morti intr-un atac asupra unei cladiri guvernamentale, in Groznii, comis cu ajutorul unui camion incarcat cu explozibili.
23-26 octombrie 2003 - 129 de ostateci si 41 de rebeli ceceni au fost ucisi in timpul asaltului asupra unui teatru din Moscova unde teroristii luasera peste 1.000 de ostateci.
19 august 2002 - 118 soldati rusi sunt ucisi de rebelii ceceni care au doborat un elicopter de transport. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO