Politică externă

Statele UE isi urmaresc propriul interes in criza economica

06.10.2008, 19:05 26

Fiecare tara europeana isi urmareste propriul interes in cadrul crizei economice internationale in ciuda spiritului de unitate pe care il presupune Uniunea Europeana. Germania a fost ultima tara care a pus interesul national in fata dupa ce a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute crearea unui fond de 50 de miliarde de euro pentru garantarea depozitelor bancare.

Miscarea are toate sansele sa supere Franta, care detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene si discrediteaza iluzia unui front comun de lupta impotriva crizei financiare actuale, comenteaza The Times in editia electronica de ieri.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy declarase la intalnirea de saptamana trecuta de la Paris, la care au participat si liderii marilor economii europene - Marea Britanie, Italia si Germania -, ca fiecare guvern va folosi propriile metode pentru a face fata crizei, dar intr-o maniera coordonata.
In schimb, mesajul care vine de la Berlin este foarte clar si anume ca fiecare e pe cont propriu. Sau, comen-teaza aceeasi publicatie, cum ar prefera presedintele Nicolas Sarkozy sa nu spuna: sauve qui peut (salvati tot ce ce poate).
La Paris, Germania si Marea Britanie au criticat planul irlandez de garantare a depozitelor financiare, dar la o zi dupa aceea cancelarul Angela Merkel a anuntat o masura similara. De ce aceasta schimbare de pozitie? Pentru ca nu exista alta solutie, comenteaza International Herald Tribune. Tarile din zona euro (cele 15 state care au euro drept moneda nationala) au folosit o singura moneda pe o singura piata timp de aproape zece ani, dar nu au stabilit niciodata un sistem paralel cu reglementarile de peste granita si nici nu au bagat in seama bancile private.
"Acesta este un dus rece", a spus Sylvester Eijffinger, expert la Parlamentul European si profesor de economie la Tilburg University din Olanda.
"Mai intai am avut integrare economica si dupa aceea integrare monetara, dar niciodata nu am dezvoltat integrarea politica si de reglementare care sa ne permita sa facem fata unei asemenea crize", a adaugat profesorul.
Alti analisti au alta parere. "Planul de actiune individuala a guvernelor este un esec. Aceasta este o criza sistematica si cere o solutie sistematica. Ne trebuie un fond european sa recapitalizam bancile", a declarat Pio De Gregorio, director de cercetare si tranzactionare la Centrobanca SpA in Milano.
Cei patru lideri europeni nu au propus un plan de salvare al economiei european asemanator celui american, in valoare de 700 de miliarde de dolari, desi aceasta informatie circulase anterior in mass-media.
Miscarea Guvernului german a nemultumit si Marea Britanie care este sub presiune sa garanteze toate depozitele bancare dupa anuntului lui Merkel. Ministerul britanic al Economiei si Finantelor anuntase anterior majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare de la 35.000 de lire sterline la 50.000 £, dar acum simte nevoia sa ia masuri mult mai radicale, relateaza The Guardian.
Ministrul german de finante, Peer SteinbrŸck, a aparat decizia tarii sale. "Acesta este un semnal foarte important de calmare a situatiei si de pre-intampinare a reactiilor diferite, care ne-ar impiedica sa prevenim criza", a declarat acesta. De asemenea, oficialii au declarat ca au luat aceasta hotarare pentru a nu pierde increderea investitorilor.
Oficialii britanici au inceput sa studieze planul german de salvare, adaugand ca la summit-ul de la Paris, Merkel nu a dat niciun semn ca va lua o asemenea decizie.
Vorbind despre hotararea Irlandei si a Greciei de a garanta depozitele bancare, noul ministru britanic al comertului, Peter Mandelson a declarat ca e mai bine se se opereze in cooperare cu celelalte tari comunitare pentru a avea o viziune europeana. "Suntem interconectati. Suntem in asta impreuna", a adaugat Mandelson.
La randul sau Danemarca a anuntat ieri ca va garanta toate depozitele bancare din tara, decizie luata in urma unui acord cu bancile pentru crearea unui fond de lichiditati in valoare de 6,4 miliarde de dolari.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO