Politică externă

Starea sanatatii lui Arafat est neschimbata: critica

08.11.2004, 00:00 14

Ieri starea de sanatate a lui Yasser Arafat era neschimbata - grava, dar cu liderul Autoritatii Palestiniene in viata. Asta in conditiile in care multe surse anonime vorbesc despre pastrarea in viata a lui Arafat prin intermediul unor parate sau citeaza moartea cerebrala.
"Starea lui Yasser Arafat este neschimbata" fata de ultimul raport de sanatate, dat publicitatii vineri, a anuntat generalul Christian Estripeau. "Nu este prevazuta nici o declaratie de presa ", a adaugat el.
Potrivit ultimului buletin medical referitor la liderul palestinian, datind de vineri, starea de sanatate a lui Yasser Arafat "nu s-a agravat" si "este considerata stabila" in raportul cu ultimul bilant medical.
Yasser Arafat este internat din 29 octombrie la spitalul militar Percy, din Clamart, la periferia Parisului.
Cativa simpatizanti ai cauzei palestiniene asteptau, ieri dimineata, cu calm, in fata institutiei medicale, arborind drapele palestiniene, portrete ale lui Arafat si tinind aprinse zeci de lumanari.
In teritoriile palestiniene, situatia este intr-un calm cu otul relativ, pentru ca se poate schimba de la o clipa la alta.
In primul rand pentu ca Arafat nu a lasat in urma-i un succeso oficial, iar o lupta pentru putere pare sa fie iminenta in randul factiunilor din interiorul Autoritatii Palestiniene. Procedural, moartea lui arafat l-ar aduce la putere pe liderul legislativului, dar acesta este un om fara autoritate prea mare si, in plus, este inconjurat de lideri mult mai radicali sau cu o mai mare popularitate.
Moartea lui arafat mai ridica insa o problema - unde va fi inmormantat. El, ca si multi alti palestinieni vor ca ramasitele sa fie ingropate in Ierusalim, orasul pe care si evreii si palestinienii si-l revendica. Autoritatile israeliene nici nu vor sa auda de asa ceva si recomanda un teritoriu palestinian sau chiar pamantul Frantei, cel care l-a gazduit in ceea ce par a fi ultimele clipe ale lui Yasser Arafat.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO