Politică externă

Social-democratii germani pretind ca sunt cel mai mare partid din Bundestag

23.09.2005, 18:21 17

Liderul social-democratilor germani (SPD), Gerhard Schroeder, a pretins ieri ca partidul pe care il conduce este cel mare dintre formatiunile reprezentate in Bundestag, deoarece opozitia crestin-democrata este formata din doua partide, CDU adunand 27,8% din voturi, iar partenerii lor bavarezi din cadrul CSU, 7,4%.

Cu cateva ore inaintea debutului negocierilor dintre CDU-CSU si SPD, presedintele social-democratilor, Franz Muntefering, a afirmat de asemenea ca cele doua formatiuni crestin-democrate trebuie tratate ca doua entitati separate si examineaza o propunere de modificare in acest sens a regulamentului Bundestagului.

Actualele reguli parlamentare germane statueaza ca CDU si CSU formeaza un singur bloc, dar daca acestea ar fi considerate ca fiind separate, SPD ar putea pretinde ca a castigat cel mai mare numar de voturi la alegerile de duminica trecuta si, implicit, ca are dreptul de a forma din nou guvernul.

Declaratiile social-democratilor au fost intampinate cu ostilitate de catre liderii crestin-democratilor, Wolfgang Shauble, acuzand SPD ca are "un deficit de principii democratice". Este totusi posibil ca afirmatiile liderilor SPD sa nu fie decat niste mijloace de presiune la adresa crestin-democratilor pentru a-i determina sa devina mai flexibili in negocieri. Gero Neugebauer, un politolog de la Freie UniversitOEt Berlin, afirma ca aceste schimburi de replici intre liderii principalelor partide germane sunt tipice pozitionarii lor inaintea negocierilor bilaterale.

De la aceste negocieri se spera ca vor rezolva unele diferente aparent insurmontabile dintre SPD si CDU-CSU si vor deschide calea formarii unei "mari coalitii" guvernamentale. Aceasta solutie este considerata de analistii germani drept cea mai convenabila pentru Germania, coalitia dintre crestin-democrati si social-democrati fiind singura capabila sa ofere o stabilitate reala tarii.

Conducerea crestin-democratilor a purtat ieri discutii cu liberalii din cadrul FPD si apoi a avut intrevederi cu liderii SPD. Din delegatia social-democrata prezenta la negocieri a facut parte si Gerhard Schroeder, desi acesta anuntase initial ca nu va participa la aceste "discutii preliminare".

Perspectivele acestor negocieri au fost complicate de insistenta lui Schroeder de a ramane cancelar. Angela Merkel, liderul CDU, s-a angajat sa intreprinda o ampla reforma a economiei germane, insa partidul sau va intampina dificultati in a-si promova programul politic in cazul in care ar forma o coalitie guvernamentala cu SPD. Mai multi oficiali social-democrati au insistat in timpul campaniei ca programul radical de reforma propus de Merkel va duce la distrugerea sistemului de asigurari sociale german.

In ceea ce priveste negocierile dintre crestin-democrati si ecologisti, Merkel a admis, ieri, in urma discutiilor preliminare avute de Uniunea Crestina (CDU/CSU) cu Partidul Verzilor, ca intre cele doua formatiuni exista "divergente enorme".

Aceasta situatie politica ambigua din Germania ar trebui rezolvata pana la data limita stabilita pentru 18 octombrie, in caz contrar s-ar putea organiza noi alegeri legislative, cel mai probabil la inceputul anului viitor.

Insa instabilitatea politica din Germania afecteaza si procesul de luare a deciziilor din cadrul Uniunii Europene, care ar putea fi nevoita sa amane adoptarea unor reforme necesare revigorarii economiilor europene.

mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO