Politică externă

Sharon face alt plan pentru retragerea din Fasia Gaza

28.05.2004, 00:00 21

Premierul israelian, Ariel Sharon va supune duminica atentiei guvernului sau noua versiune a planului de retragere din Fasia Gaza, plan care, potrivit unor surse guvernamentale, are de aceasta data sanse sa fie aprobat.
Potrivit radioului public israelian, Ariel Sharon a remis ieri planul tuturor ministrilor chemati duminica sa se pronunte asupra lui. Viceprim-ministrul Ehud Olmert, numarul doi in guvern, a declarat ca Sharon dispune de o majoritate de 12 si chiar 13 ministri, din totalul de 23. Televiziunea publica a anuntat ca Sharon si-a asigurat sprijinul a 11 ministri, in vreme ce noua sunt impotriva, iar trei indecisi.
Umilit pe 2 mai de membrii partidului sau, Likud, care au votat impotriva primei versiuni a planului de retragere din Gaza - sustinut public de presedintele american George W. Bush - Sharon nu a incetat de atunci sa incerce sa-si convinga ministrii sa-i sustina versiunea modificata.
Noua versiune prevede, potrivit mass-media israeliana, o evacuare in patru etape a 21 de colonii evreiesti din Gaza si a patru implantatii din nordul Cisiordaniei. Evacuarea completa va fi gata la sfarsitul anului viitor. Casele a 7.500 de coloni vor fi distruse. In planul initial, ele erau transferate palestinienilor. Alegand procedura retragerii in etape, Sharon da guvernului posibilitatea de a stopa aplicarea planului, daca situatia din teren o cere. El spera, astfel, sa-i linisteasca pe ministrii indecisi si sa convinga Partidul National Religios (sase deputati in Knesset, din 120), o formatiune de extrema dreapta care se opune planului. Uniunea Nationala (opt deputati), un alt partid de extrema dreapta care il sprijina pe Sharon in Parlament, a anuntat ca va parasi majoritatea, daca planul va fi aprobat. In sanul partidului lui Sharon, 10 deputati (din totalul de 40) condusi de doi ministri fara portofoliu, Uzi Landau si Nathan Chtcharanski si-au anuntat intentia de a se opune evacuarii coloniilor. Sharon a evocat posibilitatea sa constituie in Parlament o alta majoritate, facand aluzie la o posibila intrare in cabinet a Partidului Muncii condus de Shimon Perse. Pentru a-i infrange pe opozantii din propriul partid, dar si pe coloni, Sharon dispune de un atu important: 60% dintre israelieni se declara favorabili unei retrageri unilaterale din Fasia Gaza.
Intre timp, violentele continua in teritorii. Aproape zilnic presa consemneaza moartea unor palestinieni in confruntarile cu armata israeliana. De la debutul celei de-a doua Intifade, septembrie 2000, aproape 4.100 de oameni au fost ucisi in confruntari sau atentate. Dintre acestia, 3.100 sunt palestinieni si aproape 1.000, israelieni. Pe de alta parte, politia israeliana l-a aresta miercuri seara pe jurnalistul britanic Peter Hunam, de la Sunday Times. El publicase primele marturii ale specialistului in arme nucleare, Mordehai Vanunu, despre armele neconventionale ale Israelului, in urma cu multi ani. Jurnalistul de la Sundey Times a fost arestat intr-un hotel din Ierusalim de agenti in civil ai serviciului de securitate interna. Un tribunal din Ierusalim a impus ieri secretul asupra acestei afaceri. Potrivit radiului militar israelian, jurnalistul este banuit ca se afla, in continuare, in contact cu Mordehai Vanunu si ca impreuna intentioneaza sa publice o carte despre armele nucleare israeliene. Vanunu fusese condamnat in 1986 la opt ani de detentie pentru tradare. El a fost invinuit ca a transmis informatii despre centrala nucleara de la Dimona (sudul Israelului), ziarului britanic Sunday Times. Vanunu a iesit din inchisoare pe 21 aprilie, dar autoritatile i-au impus restrictii severe. I-a fost interzis mai ales sa intalneasca, fara o autorizatie prealabila, rezidenti straini, dar si sa vorbeasca despre centrala. Statul evreu mentine ambiguitatea asupra programului sau nuclear. Israelul se margineste sa spuna ca, daca ar avea arme nucleare, nu ar fi singurul stat care a introdus arme neconventionale in Orientul Mijlociu. Expertii militari straini au apreciat, dupa marturiile lui Vanunu, ca Israelul ar putea detine intre 100 si 200 de ogive nucleare.



 



 




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO