Politică externă

Sarkozy vrea un supraguvern economic pentru zona euro

21.10.2008, 17:36 12

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut ieri in fata Parlamentului European crearea unui "guvern economic" pentru zona euro care sa ajute Uniunea Europeana sa ofere un raspuns unitar la actuala criza financiara.

"Nu e posibil ca zona euro sa continue fara o clara guvernare economica", a declarat Sarkozy.
Nicolas Sarkozy, a carui tara detine in prezent presedintia Uniunii Europene, a avut un rol central in contextul actualei crize financiare. Saptamana trecuta s-a intalnit cu presedintele american George W. Bush si au stabilit organizarea unui summit international pe tema crizei, ce va avea loc in luna noiembrie.
Cele 15 state ale zonei euro (statele care folosesc moneda unica euro) au stabilit ca fiecare guvern sa propuna separat cate o suma pentru planul de salvare a sistemului financiar. Suma propusa de acestea s-a ridicat la peste 1.700 de miliarde de euro.
Liderul de la Elysee a adaugat ca Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa fie independenta si sa lucreze cu guvernul economic (care va fi format din sefi de stat si de guvern), pentru ca actiunile sale sa fie eficiente.
Propunerea unui guvern economic, care va trebui sa lucreze cu BCE vin pe fondul unei presiuni de ani de zile a Frantei pentru un control politic al Bancii Centrale Europene. Din cauza acestei pozitii, Sarkozy a intrat de-a lungul timpului in conflict cu mai multi lideri europeni, in special cu cancelarul german Angela Merkel, sustinator vehement al independentei BCE.
Pe de alta parte, Sarkozy a cerut crearea unor fonduri suverane care ar putea oferi un raspuns la actuala criza. Create de anumite guverne, fondurile suvernane sunt fonduri de investitii speciale pentru gestionarea investitiilor din strainatate.
El a amintit de planul de 25 de miliarde de dolari adoptat luna trecuta de Congresul SUA, de imprumuturi cu rate mici pentru producatorii americani de masini si i-a intrebat pe europarlamentari: "Putem lasa industria europeana producatoare de masini intr-o situatie competitiva distorsionata, in relatia cu producatorii americani de masini?".
"Europa are nevoie de un singur raspuns si nu poate fi naiva in relatia cu celelalte parti ale lumii", a spus presedintele francez.
Sarkozy a a mai precizat ca modelul american al regulilor fiscale nu mai este tolerabil. Este irational ca bancile sa poata imprumuta volume de bani care nu corespund valorii activelor pe care le detin, sustine Sarkozy.
Luna trecuta, liderul francez a cerut pedepsirea responsabililor pentru actuala criza financiara, intr-un discurs in fata plenului Natiunilor Unite la New York.
Sarkozy a declarat despre criza financiara ca ne aflam in cel mai grav moment si daca nu se va actiona rapid, aceasta ne-ar putea fi fatala. "Avem nevoie de un nou Bretton Woods", a declarat presedintele francez, amintind de acordurile care guverneaza incepand cu anul 1944 finantele internationale.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO