Politică externă

Sarkozy a preluat partidul lui Chirac

29.11.2004, 00:00 10

Nicolas Sarkozy, una dintre cele mai proeminente figuri politice ale Frantei, a fost desemnat presedinte al partidului aflat la guvernare, Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), devenind astfel principalul candidat la alegerile pentru presedintia Frantei, ce vor avea loc in 2007.
Oficialii UMP au confirmat ca Sarkozy a castigat alegerile pentru conducerea partidului cu o "majoritate foarte mare", arata Financial Times. Carismaticul Sarkozy, care si-a castigat renumele prin discursul populist promovat in interiorul partidului, dar si in cadrul Ministerului de Finante, a afirmat ca doreste sa revigoreze imaginea partidului dupa ce acesta a suferit o serie de esecuri electorale.
Unii analisti politici l-au acuzat pe Sarkozy de incercarea de a aduce in politica Frantei anumite elemente americane, prin sublinierea trasaturilor propriei personalitati sau prin apelul la valorile morale ale electoratului, asa cum a facut Bush in recent incheiatele alegeri din Statele Unite.
Fiul unui imigrant ungur, Sarkozy este unul dintre cei mai populari politicieni ai Frantei, ce preia functia de lider al UMP dupa ce a fost, pe rand, ministru de interne si, pana astazi, ministru de finante. Pana nu demult, Sarkozy era vazut ca un protejat al lui Chirac, dar acum a devenit unul din rivalii acestuia, sustine BBC News. Sarkozy chiar a impartit partidul de guvernamant in doua grupuri: cei care ii raman loiali lui Chirac, si un grup mai tanar si, se pare, mai numeros, care vede in fostul ministru de finante speranta in castigarea alegerilor prezidentiale. 
Actualul presedinte al Frantei, Jacques Chirac, a fost considerat un model politic de catre Nicolas Sarkozy, dar si de catre Dominique de Villepain, acesta din urma fiind oarecum inlaturat din prima scena politica a Frantei.
Un sondaj de opinie publicat vineri de institutul francez Ipsos, a aratat ca sustinatorii partidului UMP vor ca Sarkozy sa lupte pentru reducerea saptamanii de lucru de 35 de ore din Franta si pentru reducerea nivelului ridicat al fiscalitatii din Franta.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO