Politică externă

Rusia ameninta Marea Britanie in legatura cu expulzarile

18.07.2007, 19:28 17

Rusia a reactionat dur la decizia Marii Britanii de a expulza patru diplomati rusi, ca replica la hotararea Moscovei de a nu-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in asasinarea fostului agent KGB, Alexander Litvinenko.
Uniunea Europeana a anuntat ca este ingrijorata de posibilele consecinte ale expulzarii diplomatilor rusi si ca este solidara cu Londra, a indicat ministrul portughez al afacerilor externe, Luis Amado, a carui tara detine presedintia semestriala a UE.
"Este o problema bilaterala, dar UE trebuie, cu siguranta, sa fie ingrijorata de evolutia acestui caz si, in ceea ce priveste presedintia, vom fi atenti la ceea ce se va intampla in viitor", a declarat Amado. Kremlinul urma sa anunte aseara masurile concrete pe care le va lua.
Anuntul de la inceputul saptamanii facut de ministru de externe britanic, David Miliband, a infuriat Kremlinul, care a afirmat ca Marea Britanie va avea de infruntat "consecinte serioase".
Este prima data in ultimii unsprezece ani cand Marea Britanie expulzeaza diplomati rusi - a caror identitate nu a fost mentionata -, dar se intelege ca sunt oameni importanti pentru Rusia.
In timpul vizitei de luni din Germania, Gordon Brown a declarat ca atunci cand o crima a avut loc pe pamant britanic, iar un numar de civili au fost pusi in pericol din cauza acelei crime si nu a existat nicio cooperare cu Rusia, aceasta decizie trebuia sa fie luata.
Rusia a considerat pozitia Londrei imorala, iar Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus, a declarat: "Nu vrem sa fim provocati ca intr-un joc de ping-pong, desi la randul sau Rusia va da un raspuns necesar".
Kremlinul a mai afirmat ca decizia Londrei are la baza "rusofobia", sentiment predominant in societatea britanica si in cercurile politice, care se pare ca s-a raspandit si peste hotare.
Andrei Lugovoi este principalul suspect in cazul mortii lui Alexander Litvinenko, un cetatean britanic, fost agent KGB, care a murit in luna noiembrie a anului trecut la Londra, fiind iradiat cu poloniu 210.
Presa rusa a considerat ca, prin decizia sa, Marea Britanie a declarat un razboi diplomatic Rusiei. "Marea Britanie si Rusia au intrat intr-un razboi di-plomatic la o scara fara precedent", scrie cotidianul economic Kommersant, una dintre cele mai independente publicatii de la Moscova, citata de Mediafax.
In urma anuntarii deciziei britanice, Boris Berezovski, un om de afaceri rus exilat in Marea Britanie si un cunoscut dusman al guvernarii lui Putin, l-a acuzat din nou pe presedintele rus de implicare in uciderea fostului agent KGB, sugerand ca folosirea poloniului in asasinarea lui Litvinenko dovedeste implicarea Kremlinului, si deci a lui Vladimir Putin. "Sunt convins ca Vladimir Putin a comandat asasinarea lui Litvinenko, ca FSB-ul (serviciile secrete) a organizat-o si ca Andrei Lugovoi s-a ocupat de ea", a declarat Berezovski, inculpat in Rusia de "tentativa de lovitura de stat".
In urma deciziei Londrei, este de asteptat ca diplomatii rusi sa poate vizita mai greu Marea Britanie, iar discutiile privind obtinerea mai rapida a vizei de catre cetatenii rusi vor fi suspendate.
Multi analisti politici considera ca aceasta disputa locala intre Londra si Moscova reprezinta o adancire a conflictului existent intre Rusia si Vest. Planurile energetice ale rusilor i-au alarmat deja pe multi europeni, care au inceput sa priveasca negativ Rusia. De asemenea, Vladimir Putin nu vrea sa auda despre lucruri precum drepturile omului si democratie, iar aceasta negare este un alt element de tensiune. Rusia vrea sa fie tratata de la egal la egal de Statele Unite ale Americii, pe plan mondial, lucru ce complica imaginea deja creata.
In pofida tensiunilor existente, este gresit sa discutam despre un nou Razboi Rece, a afirmat BBC ieri. Lumea s-a schimbat pur si simplu prea mult - observa comentatorul BBC -, dar e clar ca noii Rusii nu ii convine pozitia sa internationala.
In ciuda deciziei britanicilor de a-i extrada pe cei patru diplomati rusi, Rusia a anuntat ca nu va revizui planurile de investitii ale britanicilor de pe teritoriul sau. Nezavisimaia Gazeta
l-a citat pe Iuri Fedotov, ambasadorul rus la Londra, potrivit caruia companiile britanice au investit anul trecut in Rusia 3,3 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO