Politică externă

Rumsfeld: Razboiul poate fi evitat prin plecarea lui Saddam

09.01.2003, 00:00 13

Un razboi impotriva Irakului nu este inevitabil, iar optiunea militara poate fi eliminata, mai ales in cazul in care presedintele Saddam Hussein ar renunta la putere, a declarat marti secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld. "Nu stiu de ce este folosit cuvantul inevitabil in legatura cu razboiul. In mod cert, o campanie militara nu este inevitabila", a precizat el.
"Continui sa sper ca Saddam Hussein va renunta la putere. De asemenea, sper ca aceasta tara va fi dezarmata si ca aceasta operatiune nu se va realiza prin utilizarea fortei. Intre timp vom continua pregatirile", a precizat  Rumsfeld.

Chirac a cerut armatei sa fie gata de razboi
In premiera, presedintele francez Jacques Chirac a cerut armatei sa fie pregatita pentru un razboi in Irak. "A fi gata pentru orice eventualitate este obligatia meseriei de soldat pe care ati ales-o. In special trebuie sa fim atenti in legatura cu modul in care Irakul se conformeaza rezolutiei 1.441 a Consiliului de Securitate al ONU", a spus Chirac in fata responsabililor armatei.
Marea Britanie continua pregatirile de razboi si a facut apel catre aliati sa se alature americanilor. Premierul britanic Tony Blair a declarat ca Statele Unite nu trebuie lasate sa lupte singure impotriva armelor de distrugere in masa. Ministrul britanic al Apararii, Geoff Hoon, a confirmat anunturile aparute in presa, anuntand marti seara mobilizarea unui prim contingent de rezervisti in cadrul pregatirilor militare pentru un eventual conflict in Irak. El a precizat ca alti rezervisti ar putea fi rechemati ulterior. "Aceasta masura nu inseamna ca guvernul britanic a decis deja sa angajeze trupe intr-un conflict armat in regiune", a mai declarat Hoon.
Turcia si-a deschis ieri spatiul aerian pentru avioanele americane de spionaj de tip U2, care vor efectua misiuni de strangere de informatii din Irak, a anuntat postul de televiziune turc NTV. Aparatele americane au efectuat misiuni deasupra teritoriului Irakului, trecand prin Turcia, dupa ce au decolat de la o baza din Germania. Turcia nu a permis insa avioanelor U2 sa stationeze pe aeroportul strategic de la Incirlik, care serveste drept baza pentru aparatele americane si britanice de patrulare in zona de interdictie aeriana din nordul Irakului.

Inspectorii ONU solicita americanilor informatii
Intre timp, inspectiile continua, tot fara rezultate, in Irak. Inspectorii pentru dezarmare ai ONU au cerut ieri Statelor Unite informatii mai precise privind asa-zisele programe de inarmare irakiene sau a locurilor suspecte. "Americanii ne ofera informatii, dar cred ca avem nevoie de mai multe", a declarat directorul general al Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA), Mohamed El Baradei. "Ni s-au furnizat informatii de ordin general, dar pentru a actiona avem nevoie de mai multe detalii", a spus el.
Serviciile speciale americane au stabilit deja faptul ca si irakienii se pregatesc de razboi. Armata lui Saddam a instituit un sistem alcatuit din doua linii de aparare concentrice, dispuse in jurul Bagdadului sustin oficiali ai serviciilor de securitate americane, citati de cotidianul Washington Times. Planificarea acestei strategii de aparare a fost facuta inca din luna noiembrie si implica deplasarea unitatilor din armata irakiana si din Garda Republicana intr-un dispozitiv exterior Bagdadului. Un alt inel de aparare va fi alcatuit din trupele Garzii Republicane Speciale, care are obiectivul de a proteja liderii irakieni, printre care si pe Saddam Hussein.
Miscarile de trupe de la Bagdad indica faptul ca strategia de razboi a Irakului este de a atrage trupele americane si aliate spre capitala, unde un razboi urban ar fi dificil si s-ar putea solda cu mari pierderi militare si civile.
Stabilirea celor doua perimetre de aparare este unul dintre cele mai recente semne ale pregatirilor militare irakiene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO