Politică externă

Raffarin: Votati "Da!". Nu exista o a doua sansa

26.05.2005, 20:16 15

Franta nu va organiza un al doilea referendmum in cazul in care francezii resping Tratatul Constitutional al Europei, in referendumul care va fi organizat duminica.

Precizarea a fost facuta de premierul francez Jean-Pierre Raffarin pentru postul de televiziune BBC: "Nu cred ca posibilitatea organizarii unui nou referendum este o perspectiva care poate fi acceptata de Franta. Aceasta tara nu spune intr-o zi ''da'' si in alta ''nu''.

Cuvantul Frantei este unul singur (...). Franta se va exprima o singura data. Nu exista un al doilea tur, nu exista o a doua sansa", a declarat premierul.

Raffarin a fost categoric si atunci cand a eliminat ipotezele vehiculate privind existenta unui plan "B" in cazul respingerii textului constitutional de catre francezi: "Nu exista un plan B, in cazul in care Tratatul constitutional nu va fi ratificat. Vor exista alte texte, dar acestea vor aparea pe termen lung. Probabil peste zece ani".

"Planul B", asa cum au relatat, recent, jurnalistii acreditati la Bruxelles, ar consta in modificarea Tratatului constitutional care ar urma sa intre in vigoare doar in tarile care il aproba. Cum textul defineste si modul de functionare a institutiilor europene - Parlament, Comisie, Consiliul de Ministri -, acest lucru presu-pune aplicarea deja vehiculatului concept al Europei cu doua viteze, pentru ca doar o parte dintre state s-ar supune rigorilor documentului. Actualul Tratat va intra in vigoare doar daca este aprobat de toti cei 25 de membri ai UE.

Infirmand existanta unui "Plan B", Raffarin a adaugat ca o victorie a adversarilor Constitutiei, in Franta, nu ar pune capat procesului de ratificare prin referendum in celelalte state membre ale UE.

"Este rezonabil sa ne gandim ca toate tarile isi vor alege propriul destin in functie de dorinta nationala si ca nu vor lasa Franta sa decida in locul lor", a comentat el.

Seful guvernului francez a preconizat, o data in plus, crearea unor "crize politice" si "consecinte economice grave", in ipoteza unui vot negativ: "Europa se va opri, Europa va fi imobilizata".

Refuzul francez pentru Constitutie a stagnat, ieri, la 54%, dar sondajele arata ca aproape o treime dintre alegatori declara ca nu au luat inca o decizie. Paradoxal, aceasta indecizie lasa loc sperantelor.

Circa doua treimi dintre nehotarati nu dau nici un indiciu in privinta deciziei lor finale, iar cealalta treime se imparte in mod egal intre "mai degraba da" si "mai degraba nu".

Acestia isi schimba cel mai repede optiunea in functie de interventiile "greilor" din campanie. O declaratie a fostului premier socialist Lionel Jospin la o ora de maxima audienta, cum s-a intamplat marti, ii poate face sa voteze in favoarea Constitutiei, spun analistii. In schimb, un argument puternic venit din partea opozantilor i-ar face din nou sa ezite. Iar interventia prevazuta pentru aceasta seara a presedin-telui Jacques Chirac, sustinator al unui vot pozitiv cu o cota subreda de popularitate, i-ar putea dezorienta si mai mult.

Liderii europeni, neIinistiti de posibilele consecinte ale respingerii Tratatului constitutional de catre o natiune importanta din Eu-ropa, si-au intensificat eforturile de a-i convinge pe cetatenii francezi. Implicarea oficialilor straini intr-o campanie nationala constituie o premiera, explicabila prin importanta mizei. Amploarea sa este impresionanta, avand in vedere ca nu numai liderii politici europeni au indemnat cetatenii francezi sa se pronunte in favoarea Constitutiei, ci si intelectualii si sindicalistii statelor membre ale UE.

Germanii, italienii si spaniolii, alaturi de principalele institutii euro-pene, sunt cei care depun cele mai mari eforturi de sustinere a Tratatului constitutional.

In acest context, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a lansat, miercuri, un pu-ternic apel in favoarea ratificarii docu-mentului, in numele "valorilor Frantei si ale Europei".

Ministrul german de externe Joscka Fischer l-a sustinut pe omologul sau francez, Michel Barnier, sprijinit, in ultima saptamana, si de comisarii europeni - Benita Ferrero-Waldner si Franco Frattini -, precum si de respon-sabilul austriac Ursula Plassnik. Cancelarul german Gerhard Schroder care s-a aflat, saptamana trecuta, la Nancy, a implorat alegatorii francezi "din toata inima" sa se pronunte in favoarea ratificarii Constitutiei.

Aproximativ 30 de prersonalitati politice din Europa s-au reunit, saptamana trecuta, la Paris, unde au asistat la o adunare a fortelor de stanga, destinata sustinerii ratificarii Tratatului constitutional. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO