Politică externă

"Ne vom proteja capitala pana la ultima picatura de sange"

14.08.2008, 19:49 15

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a acuzat ieri trupele rusesti ca vor sa inconjoare capitala tarii dupa ce acestea au plecat din orasul Gori, unde, conform declaratiilor oficialilor de la Tbilisi, se aflau 50 de tancuri si blindate ruse.
"Rusii castiga teren inspre capitala. Formeaza un cerc. Ne vom proteja capitala pana la ultima picatura de sange. Nu ne vom preda niciodata rusilor", a declarat presedintele georgian, care a acuzat in acelasi timp Moscova ca nu respecta acordul de incetare a focului, anuntat marti seara. Declaratiile liderului georgian au fost totusi la scurt timp dezmintite de adjunctul ministrului georgian de interne, Ekaterine Zguladze, care a dat asigurari ca trupele rusesti nu se indreapta spre Tbilisi.
Potrivit BBC, tancurile rusesti si-au mentinut ieri pozitiile in Gori (oras aflat la mai putin de 100 de km de capitala Tbilisi). Oficialii rusi au confirmat ca se afla in Gori pentru a goli un depozit militar georgian. Locuitorii care paraseau orasul Gori au declarat, potrivit BBC, ca mai multe case erau jefuite de hoti, principalii suspecti fiind separatistii din Osetia.
Saakasvili a criticat, de asemenea, SUA, unul dintre aliatii sai de incredere, pentru declaratiile initiale "prea indulgente" dupa interventia militara rusa in Osetia de Sud. "Sincer, unele dintre declaratiile initiale ale Washingtonului au fost percepute de rusi ca fiind o unda verde, pentru ca au fost prea indulgente. Rusii nu inteleg acest tip de limbaj indulgent", a declarat Saakasvili pentru CNN.
Potrivit autoritatilor georgiene, peste 175 de georgieni, majoritatea civili, si-au pierdut viata, in vreme ce armata rusa a inregistrat 74 de morti, 171 de raniti si 19 disparuti in randurile sale de la inceputul conflictului de saptamana trecuta. Ministrii de externe ai UE au stabilit ieri la Bruxelles ca Uniunea Europeana va trimite o misiune de monitorizare in Osetia de Sud pentru a supraveghea planul de pace intre Georgia si Rusia. Ministii de externe au mai stabilit ca luna viitoare sa se decida daca UE va continua sau nu negocierile cu Rusia pentru semnarea unui nou acord de parteneriat si cooperare.
La randul sau, comunitatea internationala a continuat sa trimita ajutoare umanitare catre Georgia, unde potrivit Inaltului Comisariat ONU pentru refugiati (UNHCR) conflictul cu Rusia a condus la cel putin 100.000 de refugiati. Dupa ce Uniunea Europeana a deblocat un ajutor de un milion de euro pentru Georgia, Statele Unite au anuntat un prim ajutor de urgenta de 250.000 de dolari pentru aproximativ 10.000 de persoane. Romania va trimite in zona medicamente si echipamente militare, a anuntat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Ieri, Viktor Iuscenko, presedintele ucrainean, a restrictionat prin decret deplasarile flotei ruse de la Marea Neagra, stationata in Ucraina, care s-a implicat in conflictul armat dintre Rusia si Georgia. Ucraina amenintase anterior ca nu va mai permite navelor flotei ruse de la Marea Neagra angajate in ostilitatile impotriva Georgiei sa revina la Sevastopol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO