Politică externă

Putin a demis premierul si a numit un cvasinecunoscut in fruntea guvernului

13.09.2007, 18:21 22

Zubkov (65 de ani), fost membru al Partidului Comunist Sovietic, a fost ministru al taxelor intre anii 1999-2001, dupa care a fost numit director al Departamentului Federal de Supraveghere Financiara a Federatiei Ruse.
Fradkov isi va mentine functia pana la confirmarea noului premier de catre Parlament. Alegerile pentru Duma (camera inferioara a Parlamentului) vor avea loc in decembrie.
"Trebuie sa ne gandim la modul in care putem construi o structura de putere care sa corespunda mai bine perioadei dinaintea alegerilor si care sa pregateasca tara pentru perioada de dupa alegerile prezidentiale din martie", i-a spus Putin lui Fradkov, potrivit agentiilor ruse de stiri.
Presa de la Moscova a speculat intens ca succesorul lui Fradkov va fi vicepremierul Serghei Ivanov, fost ministru al apararii, apropiat al presedintelui Putin si posibil viitor presedinte al Federatiei Ruse.
Analistii rusi au comentat de-a lungul timpului ca presedintele Putin doreste sa lase la in urma sa un om de paie pe care sa-l poata manevra dupa ce mandatul sau se va termina. Or, potrivit acelorasi surse, Ivanov, fidel al lui Putin, corespunde bine acestui portret.
Acest "transfer de putere" pe care analistii l-au preconizat, s-a mai intamplat odata in 1999, cand fostul presedinte Boris Eltin l-a numit pe Putin premier, iar la cateva luni acesta a devenit presedinte. Desi preferinta lui Putin la propria-i succesiune este inconjurata de mister, majoritatea comentatorilor politici rusi sustin ca aceasta va fi Ivanov.
Presa rusa a sugerat (dar s-a inselat) ca este deja decis faptul ca Ivanov va deveni urmatorul premier, si apoi candidat la alegerile prezidentiale.
Ivanov, fost spion al KBG-ului, a negat faptul ca ar fi avand vreo ambitie la presedintie, dar zvonurile au inceput sa apara cand el si Putin au inceput sa apara foarte des in public.
Putin a anuntat ca nu va mai candida pentru un al treilea mandat la presedintia Rusiei, in ciuda insistentelor din partea partidului din care face parte, Rusia Unita. El a spus totusi ca va ramane activ pe scena politica rusa.
Constitutia Federatiei Ruse nu-i permite unui presedinte sa candideze la mai mult de doua mandate consecutive, nespecificand nimic mai departe. De aceea s-a preconizat ca Vladimir Putin va mai candida pentru inca un mandat - avand in vedere si gradul mare de incredere pe care il are in randul populatiei ruse (80%) - dupa incheierea "perioadei Ivanov."
In mod formal, Fradkov este cel care i-a cerut lui Putin sa-i accepte demisia, motivand ca a luat aceasta decizie din cauza apropierii "unor evenimente politice sem-nificative in tara". Dupa cum se stie niciun eveniment politic nu este mai important decat alegerile prezidentiale din martie viitor.
Serghei Ivanov este actualul vicepremier al Rusiei si favoritul numarul 1 la postul de presedinte, dupa cum au aratat sondajele realizate si casele de pariuri. Fost ministru al apararii, el a lucrat ca secretar in cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei si a fost consilierul presedintelui Boris Eltin pe probleme de securitate nationala si apoi al lui Vladimir Putin (noiembrie 1999- martie 2001). Inainte de a se alatura administratiei federale de la Moscova, Ivanov - vorbitor de limba engleza - a facut parte din Serviciul de Informatii Externe, ca specialist in drept si limbi straine, atat in Rusia cat si in strainatate. In 1975 a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii din Leningrad, si mai tarziu si-a incheiat studiile postuniversitare pe drept si contrainformatii in Minsk.
Din 1976 a inceput sa munceasca la Directoratul KGB de la Leningrad, unde s-a imprietenit cu Vladimir Putin, colegul sau pe atunci. In 1999 a devenit director la Serviciul Federal de Securitate, ca apoi Eltin sa-l numeasca secretar la Consiliul de Securitate. De pe 15 februarie 2007, Ivanov a devenit vicepremier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO