Politică externă

Problema energetica, punctul cardinal al summit-ului UE-Rusia

24.05.2006, 00:00 18

Oficialii Uniunii Europene si Rusiei se vor in-talni maine, in statiunea ruseasca de pe malul Marii Negre, Soci, in cadrul summit-ului desfasurat intre cele doua parti, pentru a discuta asupra unor probleme de maxima importanta. Pe primul loc in agenda oficialilor euro-peni se va afla problema securizarii furnizarii de energie de catre Rusia, care asigura un sfert din consumul Europei de petrol si gaze naturale.

Discutiile de la Soci in privinta energiei vor constitui de asemenea o baza pentru discutiile din cadrul summit-ului G8 gazduit de Rusia la Sankt Petersburg in luna iulie a acestui an. Actualizarea Acordului pentru Parteneriat si Cooperare intre UE si Rusia, eliminarea vizelor de catre Rusia pentru cetatenii tarilor membre in anumite situatii, programul nuclear al Iranului, guvernul palestinian Hamas si regimul lui Lukasenko din Belarus vor fi de asemenea teme ce vor fi abordate in cadrul intalnirii.

Summit-ul se va desfasura sub egida presedintiei austriece, iar delegatia UE care se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin va fi formata din cancelarul austriac Wolfgang Schussel, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe Javier Solana. Stabilizarea exportului de gaze naturale catre tarile membre este principalul scop al acestui summit dupa ce oprirea furnizarii de gaz catre Ucraina de catre compania ruseasca Gazprom, la inceputul anului, a trezit ingrijorare la nivel european. Referindu-se la acest incident, Marco Franco, seful delegatiei Comisiei Europene la Moscova, a declarat ca, "intr-o singura zi, Rusia a reusit sa-si distruga intreaga reputatie de furnizor de incredere".

De asemenea, declaratiile directorului executiv al Gazprom, Alexei Miller, din aprilie, care a afirmat ca in cazul in care Uniunea Europeana blocheaza politica de expansiune a companiei sale, Gazprom ar putea sa-si indrepte exporturile catre alte piete, cum ar fi Asia si America de Sud, au constituit un semnal de alarma pentru UE in vederea securizarii livrarii de gaze naturale inspre tarile membre.

Comisarul european pentru afaceri externe Benita Ferrero-Waldner a declarat ca "energia reprezinta un element fundamental in relatia UE cu Rusia. Acesta relatie poate doar sa se dezvolte pe baza implicarii reciproce in dezvoltarea pietelor, in infrastructura si investitii. Asadar, realizarea unui profit maxim in urma acestei interdependente va fi subiectul numarul unu de discutie la summit". Comisarul a mai declarat ca UE isi doreste ca Rusia sa ratifice Tratatul International privind Energia, care a fost semnat la Haga in 1991 pentru a servi drept un mecanism de cooperare energetica intre estul si vestul Europei.

Marco Franco a pus la randul sau pe primul loc discutiile privind energia. "Vrem furnizari stabile, Rusia vrea cereri stabile. Este clar ca va trebui sa ajungem la un acord pentru a putea promova aceste obiective comune", a precizat Franco.

Problema delicata a programului nuclear desfasurat de catre Iran va fi de asemenea adusa in discutie. Rusia este un sustinator al incetarii acestui program, insa se opune introducerii de sanctiuni asupra Iranului. Un alt subiect care va genera probabil tensiuni intre cele doua parti va fi recenta decizie a Uniunii Europene de a bloca posesiunile presedintelui belarus Alexander Lukasenko, un apropiat al Kremlinului, pe care acesta le detine in strainatate. Comisarul european pentru afaceri externe Benita Ferrero-Waldner a declarat insa ca masurile Uniunii Europene sunt menite sa vina in ajutorul poporului belarus. "Este important sa intelegem ca masurile pe care le luam o sa-i afecteze doar pe cei care, din punctul de vedere al UE, insala populatia. Nu vom lua masuri care vor afecta populatia", a declarat aceasta.

Este probabil ca UE si Rusia sa mai semneze acorduri privind simplificarea procedurilor privind obtinerea vizelor si deportarea emigrantilor ilegali. Cele doua parti vor discuta actualizarea Acordului pentru Parteneriat si Cooperare care expira in 2007 pentru a pregati intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO