Politică externă

Pacea in Liban incepe in zori

14.08.2006, 18:51 15

Fortele armate ale Israelului si militiile Hezbollah erau asteptate sa depuna armele in aceasta dimineata, la 5.00 GMT, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a reusit sa adopte sambata, dupa mai multe saptamani de negocieri, o rezolutie care sa multumeasca pe toata lumea.
Consiliul de Securitate al ONU votase cu unanimitate de voturi rezolutia 1701 referitoare la criza din Liban, care prevede incetarea tuturor atacurilor israeliene in Liban, ca fortele armate pentru mentinerea pacii in Liban (UNIFIL) sa-si creasca efectivele de la 2.000 la 3.000, iar aceste trupe, impreuna cu cele libaneze sa dezarmeze Hezbollah. De asemenea, ONU a decis sa interzica exportul de arme catre Liban.
Secretarul general a ONU, Kofi Annan, a cerut atat premierului libanez, Fouad Siniora, cat si celui israelian Ehud Olmert sa depuna eforturi pentru o incetare efectiva a focului, asigurandu-i in acelasi timp ca UNIFIL, forta armata formata pentru mentinerea pacii, va face tot posibilul pentru a aplica textul rezolutiei.
Guvernul libanez a aprobat rezolutia cu unanimitate de voturi, intr-o sedinta care a durat peste cinci ore, desi in cadrul cabinetului condus de Fouad Siniora se afla si doi ministri din partea Hezbollah. De cealalta parte, cabinetul de ministri israelian a votat cu o singura abtinere rezolutia, afirmand ca exista o singura conditie, si anume Libanul sa-si trimita trupele in sud. "Israelul va parasi sudul Libanului in acelasi timp cu operatiunile de desfasurare a armatei libaneze", a declarat ministrul de externe, Tzipi Livni. Expertii afirma ca Israelul si-ar putea continua ofensiva din Liban inca o luna, perioada de care ONU are putea avea nevoie pentru a-si desfasura trupele. Premierul israelian Ehud Olmert s-a pronuntat pentru o negociere cu Libanul in ceea ce priveste soarta celor doi soldati israelieni rapiti pe 12 iulie de Hezbollah, cauza oficiala a conflictului. Decizia prim-ministrului vine dupa o intalnire cu parintii celor doi. Oficiali ai armatei au declarat ca, din informatiile pe care le au, soldatii sunt inca in viata.
Declaratiile pacifiste de ieri vin dupa o sambata sangeroasa pentru Israel in luptele pe care le duce cu militiile Hezbollah in sudul Libanului. Israelul a avansat cu trupele terestre pana la raul Litani, aflat la 25 de kilometri nord de granita in interiorul Libanului, aproximativ 30.000 de membri ai fortelor statului evreu aflandu-se in sudul acestei tari. 19 soldati evrei au fost ucisi in timpul luptelor terestre, alti cinci fiind dati disparuti in urma doborarii unui elicopter israelian de catre militiile Hezbollah. Conform oficialilor militari isralieni, racheta folosita pentru doborarea elicopterului este de tip "Waad", de provenienta siriana, acest lucru alimentand zvonurile din presa israeliana potrivit carora Siria furnizeaza in continuare arme si munitie gherilelor Hezbollah.
Violentele au continuat si ieri in sudul Libanului, sapte militari israelieni fiind ucisi in timpul luptelor, potrivit Al-Arabiya. Aviatia israeliana a atacat tinte din peste 50 de orase si sate, au declarat surse din serviciile libaneze de securitate, precizand ca sase persoane au fost ucise in sudul Libanului si alte sase in Valea Bekaa. Peste 153 de rachete Hezbollah au lovit nordul Israelului, provocand moartea unei persoane si ranirea altor 11, au declarat surse din cadrul politiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO