Politică externă

Opozitia din Moldova a batut palma sa preia puterea

09.08.2009, 17:48 12

Liderii celor patru partide de opozitie din Moldova (Partidul Liberal, Partidul Democrat, Partidul Democrat din Moldova si Alianta Moldova Noastra) au semnat la sfarsitul saptamanii trecute un acord cu privire la o coalitie de guvernare, numita "Alianta pentru Integrarea Europeana", dar au nevoie in continuare de sprijinul comunistilor pentru a alege presedintele tarii.

Vor coopera comunistii? Asa trebuie, este de parere Dorin Chirtoaca vicepresedinte al Partidului Liberal si primar al Chisinaului, care argu-menteaza ca, asa cum opozitia i-a ajutat pe comunisti in 2005 sa-si aleaga seful statului, asa trebuie si ei acum sa-i ajute pe cele patru partide, pentru a nu obstructiona "o coalitie formata legal".

"Daca Partidul Comunist va restrictiona procesul de alegere a sefului statului, asta va echivala cu obstructionarea unei majoritati parla-mentare formate legal", a declarat Chir-toaca intr-un interviu pentru ZF.

In urma alegerilor legislative din 29 iulie, cele patru formatiuni din opozitie au obtinut 53 de mandate de deputat, fata de 48, cate a luat Partidul Comunist. Daca opozitia are voturile necesare pentru alegerea presedintelui Parla-mentului si a premierului, cele patru partide au nevoie de inca opt voturi, pana la 61, de la comunisti pentru a alege presedintele tarii. Presedintele statului este esential pentru conturarea sistemului institutional al Republicii Moldova, avand in vedere ca, potrivit Constitutiei, seful statului nominalizeaza candidatul pentru postul de premier si abia dupa aceea el este supus votului Legislativului.

 

Noua coalitie va elimina vizele pentru romani

In ceea ce priveste relatiile cu Romania, noua coalitie de guvernare, va incerca sa aiba o politica externa echilibrata si consecventa si se va elimina regimul de vize impus romanilor de catre guvernarea comunista, a mai spus Chirtoaca.

Chisinaul a impus in luna aprilie, in urma manifestatiilor de strada izbucnite dupa victoria Partidului Comunist la alegerile legislative, vize pentru romanii care vor sa intre in Republica Moldova, in baza acuzatiilor implicarii Bucurestiului in protestele moldovene.

"Ne vom asuma integrarea in Uniunea Europeana si speram ca se va ajunge la libera circulatie a moldo-venilor in Uniunea Europeana", a adaugat vicepresedintele Partidului Liberal.

 

Imprumutul de la Rusia

Potrivit lui Chirtoaca, noua coalitie va negocia cu Rusia in privinta imprumutului de 500 de milioane de dolari promis luna trecuta, inainte de alegeri, Moldovei. Imprumutul a fost considerat de analisti "un ajutor electoral pentru comunisti".

"Pana in prezent in Moldova nu a ajuns niciun ban. Promisiunea Rusiei este una nediscutata. Coalitia va discuta despre acest imprumut dupa ce va ajunge la putere", a declarat Chirtoaca.

Anterior, Chirtoaca declarase ca "imprumutul acordat de Moscova Chisinaului este destinat Republicii Moldova, 'nu personal lui Vladimir Voronin'".

 

 

Dorin Chirtoaca (32 de ani): "Comunistii vor trebui sa coopereze cu cele patru formatiuni de opozitie, pentru a nu obstructiona o coalitie formata legal."

Chirtoaca este in prezent primar al Chisinaului si vicepresedinte al Partidului Liberal. Este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. A studiat dreptul si la Universitatea Sorbona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO