Politică externă

ONU spune ca SUA folosesc tortura la Guantanamo

15.02.2006, 20:21 23

Un raport al comisiei Organizatiei Natiunilor Unite care ancheteaza acuzatiile de violare a drepturilor omului de catre armata americana la baza militara de la Guantanamo, acolo unde sunt tinuti prizonieri aproximativ 500 de suspecti teroristi, sugereaza ca tratamentul aplicat detinutilor violeaza legislatia internationala si constituie, in anumite cazuri, tortura. Raportul este neterminat si nu a fost inca dat publicitatii, insa o prima varianta a acestuia a fost obtinuta de catre cotidianul american Los Angeles Times.

Cei cinci raportori ai ONU fac un apel catre administratia Bush sa inchida baza de la Guantanamo Bay (Cuba). "Guvernul american ar trebui fie sa-i aduca cat mai grabnic pe detinuti in fata justitiei in SUA, fie sa-i elibereze fara alte amanari", se arata in textul raportului. Din cei 500 de detinuti aflati la baza militara de la Guantanamo, doar 10 au fost pana acum inculpati, ceilalti fiind in continuare tinuti prizonieri fara a li se aduce la cunostinta acuzatiile. Oficialii americani sustin ca toti detinutii au avut legaturi cu reteaua terorista Al-Qaida si cu fostul regim taliban din Afganistan. Acestia sunt tinuti la Guantanamo, deoarece acolo nu se aplica legislatia din Statele Unite care ar fi obligat autoritatile americane sa-i elibereze pe detinutii care n-au fost trimisi in instanta dupa depasirea unui anumit interval de timp.

Rezultatele anchetei vin la capatul a 18 luni de investigatii, timp in care raportorii ONU au interogat fosti detinuti de la Guantanamo aflati in state europene precum Franta, Spania si Marea Britanie, avocati si rude ale prizonierilor. Raportul conclude ca anumite practici folosite de catre fortele americane - inclusiv hranirea cu forta a prizonierilor aflati in greva foamei - incalca prevederile Conventiei Natiunilor Unite impotriva torturii. De asemenea, raportorii se arata ingrijorati de incercarile administratiei americane de a reinterpreta prevederile referitoare la interogatoriu, pentru a face unele practici de interogatoriu conforme cu actuala legislatie impotriva torturii.

Administratia americana a respins concluziile raportului si a precizat ca anchetatorii s-au bazat pe informatii culese din alte parti, ei refuzand invitatia de a vizita personal baza de la Guantanamo. "Acesti raportori sunt aceiasi carora le-am oferit posibilitatea de a merge in Cuba si de a urmari la fata locului operatiunile de la Guantanamo, posibilitate pe care insa au refuzat-o, astfel incat raportul duce lipsa de informatii de prima mana", a declarat Bryan Whitman, un purtator de cuvant al Pentagonului. "Operatiunile de la Guantamano au fost cat s-a putut de transparente si nu doar in ceea ce priveste organizatiile internationale, dar si pentru membrii Congresului si reprezentantii presei", a adaugat Whitman. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a fost si mai transant, declarand ca rezultatele anchetei sunt bazate pe "informatii dupa ureche" si nu pe fapte concrete.

Oficialii de la Washington cred ca cea mai mare eroare a raportului este ca judeca tratamentul fortelor americane asupra prizonierilor prin prisma legislatiei din timp de pace privitoare la protectia drepturilor omului. In schimb, sustin americanii, Statele Unite se afla in momentul de fata in stare de conflict si ar fi firesc sa fie judecate in conformitate cu legile aplicabile pe timp de razboi.

Reprezentantii comisiei de ancheta ONU au replicat ca au refuzat oferta de a merge personal in Cuba, deoarece

le-ar fi fost oricum interzis contactul cu prizonierii, fapt ce ar fi facut inutila deplasarea. Oficialii americani au admis ca raportorilor nu li s-ar fi permis accesul direct la detinuti. Acest raport ar urma sa fie prezentat la viitoarea reuniune a Comisiei Natiunilor Unite pentru drepturile omului.

Dezvaluirile au venit chiar in timpul vizitei efectuate de secretarul general al ONU, Kofi Annan, la Washington, iar analistii se asteapta ca acest raport sa tensioneze relatiile dintre Annan si administratia americana, relatii care au fost tensionate dupa declansarea scandalului privitor la coruptia din interiorul organizatiei internationale legata de programul "Petrol contra hrana" desfasurat in Irak. Oricum, mandatul lui Annan la sefia ONU expira la sfarsitul acestui an si oficialul din Ghana si-a anuntat deja intentia de a nu mai candida pentru un al doilea mandat. Exista deja o opinie din ce in ce mai larg raspandita pe plan mondial ca urmatorul secretar general al Natiunilor Unite ar trebui sa provina dintr-o tara asiatica, fapt sustinut puternic atat de China cat si de Japonia si India. Pe de alta parte, Statele Unite, care detin alaturi de ceilalti patru membri permanenti dreptul de veto, au indicat ca nu conteaza tara de origine a viitorului secretar general, cat disponibilitatea acestuia de a reforma organizatia. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO