Politică externă

Obama are zece procente in fata lui Clinton

08.01.2008, 18:24 14

Hillary Clinton, care spera sa obtina investitura Partidului Democrat la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie din Statele Unite, a pierdut avansul de care se bucura in sondajele de opinie din New Hampshire in favoarea candidatului de culoare Barack Obama, cu doar o zi inainte de alegerile primare din acest stat.
Sondajele aratau ieri ca Obama avea cu zece procente mai mult decat Clinton, scorul fiind de 39 la 29% din intentiile de vot. John Edwars, care a luat bronzul democratilor la caucus-ul (adunarile electorale) din Iowa, avea doar 19 procente din intentiile de vot.
Alegerile primare care au loc astazi in New Hamshire impreuna cu caucus-ul, (adunarile electorale), de saptamana trecuta din Iowa sunt importante deoarece, fiind statele care dau startul la alegerile interne ale candidatilor pentru prezidentiale, rezultatele lor tind sa creeze un trend pe care sa-l urmeze toate celelalte state.
Aceasta ipoteza da semne sa stea in picioare daca ne uitam la sondaje. Obama, care a castigat saptamana trecuta adunarile electorale din Iowa, are mari sanse sa fie ales si in New Hampshire.
Alegerea lui Obama in statul Iowa, unde peste jumatate din locuitori sunt albi, a fost una surprinzatoare. Cei mai multi analisti sunt de parere ca victoria sa a fost favorizata de tinerii care au votat pentru prima data.
Drept urmare, Hillary Clinton, care incearca sa recupereze terenul pierdut in fata principalului sau adversar, si-a facut campanie electorala in randul tinerilor din New Hampshire.
Fosta Prima Doamna a tot repetat ca doreste sa ofere "oricarei generatii, in special celei tinere, sansa de a-si trai visul si de a-si indeplini dorintele".
Tot ieri, echipa senatorului de Illinois a anuntat ca Obama se bucura de sprijinul lui Bill Bradley, candidat invins de Al Gore la alegerile primare din 2000, in campania sa pentru prezidentialele din Statele Unite. Un rol foarte important in victoria lui Obama din Iowa l-a avut si sprijinul uneia dintre cele mai mari vedete de televiziune din Statele Unite, Oprah Winfrey.
"Datorita puterii sale enorme de atractie in randul americanilor de toate varstele, cu experiente diverse, Obama are cele mai multe sanse sa castige in noiembrie", a declarat Bradley intr-un comunicat difuzat de echipa lui Obama.
In ceea ce priveste Partidul Republican, John McCain, senator de Arizona, avea un avans de cinci procente in fata lui Mitt Romney, principalul sau rival si invingatorul caucus-ului republican de saptamana trecuta din statul Wyoming. Astfel, McCain avea 34% din intentiile de vot, iar Romney se bucura de 29 de procente.
Marele invingator din Iowa Micke Huckabee se afla pe locul trei, avand 10% in sondaje. Rudolph Giuliani, fostul primar al orasului New York avea 9% in sondaje. Inainte de adu-narile legislative din Iowa, Giuliani era favorit la nivel national in randul alegatorilor republicani. Acesta insa nu a reusit sa obtina nici macar locul trei in statele in care s-au organizat alegeri preliminare pentru desemnarea candidatilor la prezidentiale. El a comentat rezultatele obtinute spunand ca si-a concentrat campania electorala in alte state, precum California.
Conform legislatiei Statelor Unite ale Americii, fiecare stat dispune de propria lege electorala. Cele doua forme de procese electorale folosite in SUA sunt caucus-ul, (adunarile electorale), precum cel din Iowa de saptamana trecuta si alegerile primare cum sunt cele de azi din New Hampshire. Cele doua forme vizeaza desemnarea delegatilor din fiecare stat care vor alege in cursul unor conventii candidatii partidului democrat si republican la alegerile din noiembrie.
Democratii vor organiza conventia in perioada 25-28 august in Denver, Colorado, iar republicanii in perioada 1-4 septembrie la Minneapolis, Minnesota.
Alegerile primare se aseamana cu scrutinul clasic deoarece alegatorii voteaza in secret prin intermediul unor buletine de vot care sunt depuse in urne. Acestea sunt fie "deschise", la care pot participa toti electorii, fie "inchise", adica rezervate doar alegatorilor inregistrati drept democrati sau republicani.
Alegerile primare de azi din New Hampshire sunt semideschise. Asta inseamna ca alegatorii neinregistrati drept democrati sau republicani pot participa la procesul electoral.
Caucus-ul sau adunarile legislative reprezinta adunari ale electorilor care se reunesc si aleg la nivelul circumscriptiei, apoi al comitatului si al statului delegatii care vor sustine un candidat la congresul partidului. Caucus-urile nu sunt deschise decat membrilor inscrisi oficial intr-unul dintre cele doua partide.
Acestia se aduna in scoli, case sau diferite cladiri pentru maxim doua ore. Un exemplu pentru a intelege cum decurg evenimentele intr-un caucus este cel de saptamana trecuta din statul Iowa.
In Partidul Republican, procedurile sunt simple. Dupa discutii, alegatorii inscriu numele candidatului preferat pe o foaie de hartie, iar cel care obtine cele mai multe voturi este declarat invingator.
Invingatorul din tabara democrata este ales mai dificil deoarece procesul este mai complex. Aici nu exista buletine de vot si nici vot deschis. Astfel, grupurile care sustin diferiti candidati se aduna in locuri diferite ale salii de sedinta si fiecare candidat trebuie sa obtina cel putin 15% din voturi pentru a fi declarat "viabil". Sustinatorii candidatilor care nu reusesc sa depaseasca acest prag au la dispozitie 30 de minute pentru a-si exprima sprijinul pentru un alt candidat sau pentru a incerca sa convinga alti activisti sa sustina candidatul lor. In caz contrar, grupul candidatului "neviabil" este dizolvat.
Numararea votului este, de asemenea, complicata. Numai candidatii care au obtinut cel putin 15% din voturi obtin delegati la nivelul comitetului, din care se vor alege candidati la nivelul circumscriptiei si apoi la nivelul statului, care vor reprezenta statul la conventia Partidului Democrat din august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO