Politică externă

Musulmanii francezi, obligati sa renunte la valul islamic

03.09.2004, 00:00 19

Legea laicitatii, ce interzice purtarea valului islamic si al altor simboluri religioase in scolile publice, a intrat in vigoare in Franta incepand de ieri, fapt, care, potrivit analistilor, ar putea ingreuna si chiar zadarnici negocierile de eliberare a ostaticilor francezi capturati in urma cu doua saptamani in Irak.
Presa internationala scria ca fetitele de religie musulmana puteau fi vazute ieri, purtand valul islamic pana la intrarea in scoli. Odata cu intrarea pe poarta institutiilor, copilele renuntau la simbolul religiei musulmane. Legea laicitatii impune renuntarea la simbolurile religioase in institutiile publice. In cazul in care copilele nu respecta noile norme, risca sa fie excluse din scoala.
Aproximativ 12 milioane de copii sunt afectati de aceasta lege, care a determinat protestele francezilor de religie musulmana. Totusi, ieri, autoritatile franceze afirmau ca nu au existat incidente si ca copiii s-au supus noilor norme legale. Presa franceza scria ca doar in cateva cazuri a fost nevoie de atentionarea elevelor, care au venit pana la intrarea in scoala purtand voalul islamic. Insusi ministru educatiei a fost ieri ieri in cateva scoli publice pentru a convinge fetitele musulmane sa renunte la simbolul religiei lor.
In Franta, inceputul acestui an scolar a avut loc in contextul in care viata a doi jurnalisti francezi este pusa in pericol de rebelii irakieni, care, in schimbul eliberarii ostaticilor cer renuntarea la legea laicitatii. Autoritatile au refuzat aceasta solicitare.
Insa, in ciuda opozitiei manifestate de comunitatea musulmana, fata de legea laicitatii, asociatiile musulmane din Franta s-au solidarizat cu autoritatile si societatea civila in incercarea de a-i elibera pe cei doi jurnalisti luati ostatici de rebelii irakieni.   Un gest care a impresionat opinia publica a fost facut de un lider al Uniunii Organizatiilor Islamice din Franta. El a cerut fetitelor musulmane care traiesc in Franta sa renunte la purtarea valului islamic in semn de delimitare de fanatismul rebelilor ce ameninta cu moartea cei doi jurnalisti francezi. La Paris, mii de oameni au manifestat impotriva terorismului.
O delegatie a Consiliului francez al cultului musulman -organizatie ce reprezinta musulmanii din Franta - negociaza cu rebelii irakieni eliberarea ostaticilor. Atat presa franceza cat si reprezentantii organizatiei s-au aratat inca increzatori in eliberarea celor doi jurnalisti, insa, pana ieri nu se cunostea nimic despre soarta celor doi ostatici.  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO