Politică externă

Milioane de americani, vaccinati de teama unui atac bioterorist

04.12.2002, 00:00 15

Un milion de americani vor fi vaccinati impotriva variolei, in prima etapa a campaniei de vaccinare in masa initiata de administratia Bush, de teama unui atac bioterorist de proportii, relata ieri cotidianul The Times. In faza initiala a acestei campanii vor fi vaccinati 500.000 de militari si 510.000 de angajati din domeniul sanatatii. In faza a doua, vor fi vaccinati zece milioane de angajati din domenii prioritare cum ar fi politia, serviciile de urgenta si alte servicii de asistenta medicala, care s-ar confrunta primii cu un atac bioterorist.
Ulterior, vaccinul impotriva variolei va fi disponibil oricarei persoane care ar dori sa si-l administreze. Desi vaccinarea peresupune riscuri de sanatate insemnate, psedintele american este convins ca riscurile unui atac bioterorist pe teritoriul Statelor Unite sunt prea mari pentru a fi ignorate. In cazul unei epidemii, 30% dintre persoanele afectate ar muri, iar multi dintre supravietuitori ar putea ramane orbi sau desfigurati, potrivit expertilor.
Franta se pregateste sa vaccineze impotriva variolei un numar neprecizat de angajati ai serviciilor medicale, inclusiv medici civili sau militari, asistente, soferi, piloti de elicoptere si directori de spitale. Guvernul Canadei urmeaza ca, pana la sfarsitul anului, sa vaccineze 500 de persoane din cadrul serviciilor medicale de urgenta, respectiv doctori, asistente si laboranti.

Alerta in aviatia australiana
Pe de alta parte, responsabilii serviciilor de securitate aeriana din Australia au avertizat aviatia civila a tarii impotriva amenintarilor teroriste si au cerut marirea starii de alerta in acest sector. Un oficial a precizat ca este vorba de a doua alerta antiterorista din industria transportului aerian, de la atentatele din 11 septembrie 2001, din Statele Unite.
Premierul australian, John Howard, a reluat, ieri, amenintarile privind atacurile preventive impotriva altor state in cazul amenintarilor teroriste, provocand noi proteste din partea statelor asiatice. Malaysia si Filipine au reactionat din nou vehement la declaratiile lui Howard, desi seful guvernului conservator de la Canberra a dat asigurari ca nu va viza in nici un caz statele prietene din regiune.
Premierul australian a facut primele declaratii in acest sens duminica. Intrebat de presa, ieri, in legatura cu aceste declaratii controversate, Howard a precizat ca "in nici un caz nu va reveni asupra afirmatiilor pe care le-a facut duminica".

Kenya primise avertismente 
Presa din Kenya a relatat ieri ca serviciile kenyene de informatii primisera, cu opt luni inaintea atentatelor de la Mombasa, patru avertismente diferite in legatura cu pregatirea unor atacuri asupra unor obiective occidentale din aceasta tara, printre care ambasadele Statelor Unite si Israelulu. Oficialii americani sunt aproape convinsi ca reteaua Al-Qaida este implicata in atentatele de saptamana trecuta din Kenya, deti politia locala declara ca are inca indoieli cu privire la responsabilitatea gruparii lui Usama bin Laden,informa, ieri,  Washington Post, in deitia sa electronica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO