Politică externă

Marii consumatori de energie dezbat la Davos pretul ridicat al petrolului

25.01.2008, 18:15 9

Pretul petrolului a crescut puternic la inceputul anului (atingand valori record de 100 de dolari barilul), dar a inceput sa scada in urma accentuarii crizei pe pietele financiare, ceea ce a insemnat pentru piete o posibila intrare in recesiune a economiei Statelor Unite.
Cu toate acestea, dupa masurile anuntate de Fed (Rezerva Federala a SUA) saptamana aceasta de reducere cu 0.75% a ratei dobanzilor, pretul petrolului a inceput sa creasca din nou in urma cresterii cererii. Astfel, pretul petrolului era cotata ieri la Bursa din New York in jurul nivelului de 88 de dolari barilul.
Printre participantii la discutia despre pretul petrolului se numara Sam Bodman, secretarul american pentru energie, John Hutton, secretar britanic de stat pentru economia intreprinterii si reforma, si Akira Amari, ministrul japonez al comertului. Agentia Internationala pentru Energie (AIE), care consiliaza pe probleme de energie 27 de state industrializate, va fi prezenta la reuniune in calitate de observator, reprezentata de Nabuo Tanaka, directorul executiv al institutiei.
Rezultatele discutiilor nu pot fi insa foarte spectaculoase de vreme ce tarile exportatoare de petrol refuza sa-si majoreze productia. Bodman a vizitat recent mai multe state membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), incluziv Arabia Saudita, cel mai influent membru al cartelului, pentru a impulsiona majorarea productiei de titei, cu obiectivul de a reduce preturile.
OPEC a avut o reactie retinuta la aceasta solicitare, sustinand ca oferta este, cel putin deocandata, suficient de mare, iar membrii cartelului vor majora productia daca vor considera ca o astfel de masura este necesara.
Forumul Economic de la Davos, aflat la
ce-a de-a 38-a editie, reprezinta intalnirea elitei politico-economica a lumii, care dezbate principalele teme mondiale. Anul acesta au participat la reuniune aproximativ 2.500 de delegati din 88 de tari. Intreg evenimentul va sta sub zodia crizei creditelor ipotecare din Statele Unite, ce ameninta toate sistemele financiare ale lumii.
In cadrul unui interviu pentru BBC in prima zi a Forumului Economic, George Soros, unul dintre cei mai influenti investitori ai lumii, a reiterat ceea ce afirmase anterior pentru The Wall Street Journal, ca Statele Unite si Marea Britanie se afla in prag de recesiune din cauza crizei subprime. "Cred ca va fi foarte dificil sa evitam o recesiune in Statele Unite si Marea Britanie", a declarat Soros. Soros a aratat ca actuala criza va conduce la cresterea economica a pietelor emergente.
"Nu ma astept la o recesiune globala. Ma astept mai degraba la o schimbare de putere si la scaderea influentei Statelor Unite, in favoarea tarilor in curs de dezvoltare, in special a Chinei", a declarat Soros.
George Soros, om de stanga apropiat al democratilor americani si adversar al republicanilor, a laudat masurile luate de Fed.
"Cred ca Fed face o treaba buna micsorand rata dobanzilor treptat. Trebuie sa salvezi pietele, altfel risti sa intri intr-o adevarata recesiune, ca in 1930", a declarat Soros.
Investitorul american considera ca principalul vinovat pentru situatia actuala este fostul presedinte al Fed, Alan Greenspan, pe care-l acuza ca a mentinut in anii trecuti rata dobandii prea jos si a ignorat avertismentele privind o posibila furtuna pe piata imobiliara.
In cadrul primelor intalniri de la Fondul Economic Mondial, omul de afaceri a subliniat faptul ca lumea nu mai vrea sa stranga dolari si ca este nevoie de o noua moneda puternica. "Actuala criza este sfarsitul erei in care dolarul este moneda internationala de schimb. Avem nevoie de o noua moneda", a subliniat Soros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO