Politică externă

Liderul opozitiei de la Minsk, batut de politie

21.10.2004, 00:00 15

Liderul opozitiei din Bielorusia, Anatoli Lebedko, a fost retinut si batut de politia din Minsk, ieri, in cea de-a treia zi a protestelor fata de politica presedintelui Alexandr Lukasenko.
Anatoli Lebedko, presedintele Partidului Civic Unit, cel mai important partid de opozitie, a fost internat la sectia de traumatologie a unui spital de urgenta din capitala Bielorusiei. Raportul medical arata ca Lebedko a suferit un traumatism cranio-cerebral si prezinta, de asemenea, leziuni ale tesuturilor intercostale si lovituri in regiunea rinichilor. Liderul opozitiei a suferit aceste lovituri in timp ce se afla in custodia politiei, potrivit martorilor oculari.
Anatoli Lebedko, asemenea altor aproximativ 40 de persoane care au participat la protestele politice, au fost chemati in instanta sub acuzatia de "tulburare a linistii publice". Intre cei anchetati sunt si alti doi lideri ai partidelor de opozitie, Nikolai Statkevici, din Partidul Social-Democrat, si Pavel Severinets, din partea frontului Tinerilor, care au fost internati la pana la 15 zile de detentie fiecare.
La Minsk, sute de oameni au iesit in strada in ultimele trei zile pentru a protesta fata de rezultatul referendumului desfasurat duminica, care ii va permite presedintelui Alexandr Lukasenko sa candideze la presedintie si dupa 2006, cand ii expira actualul mandat. "Nu tiraniei" au scandat mii de protestatari, majoritatea tineri, pe strazile orasului Minsk. Potrivit oficialilor, 77% dintre alegatori ar fi fost de acord ca Lukasenko sa poata candida, pentru al treilea mandat, la functia suprema in stat. Sondajele date publicitatii la iesirea de la urne aratau un procent de 48%, insuficient pentru continuarea carierei lui prezidentiale.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO