Politică externă

Lider palestinian retras din cursa prezidentiala

14.12.2004, 00:00 17

Liderul palestinian Marwan Barghouti, aflat in inchisoare in Israel, s-a retras din cursa electorala pentru alegerile de luna viitoare din teritoriile palestiniene.
Anuntul surpriza vine la 10 zile dupa ce dl Barghouti se autodeclarase "candidatul care ii va urma lui Yasser Arafat ca lider al palestinienilor".
Dl. Barghouti ispaseste cinci condamnari pe viata la inchisoare pentru uciderea a patru israelieni si a unui calugar grec. Sentintele au fost pronuntate de un tribunal israelian in luna iunie.
Israelul anuntase ca nu il va elibera pe Marwan Barghouti din inchisoare in cazul in care ar fi castigat alegerile. Consilierii sai au anuntat decizia de retragere din cursa electorala in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Ramallah.
Consilierul Ahmed Ghneim a citit o scrisoare in care dl Barghouti anunta ca sprijina candidatura lui Mahmoud Abbas, candidatul Partidului Fattah - partidul defunctului Yasser Arafat. Scrisoarea era insa in acelasi timp critica la adresa Fatah. Unii dintre membrii partidului l-au criticat pe dl Barghouti ca ar diviza partidul prin participarea la alegeri impotriva lui Mahmoud Abbas.
Dl Barghouti are 45 de ani si este secretarul general al partidului in Cisiordania. El a fost capturat in 2002.
Scrisoarea mai precizeaza ca se impotriveste dezarmarii oricarui grup palestinian si oricarei intelegeri cu Israelul atata timp cat nu vor fi eliberati toti detinutii palestinieni.
Imediat dupa decesul dlui Arafat, Marwan Barghouti si-a exprimat sprijinul fata de Mahmoud Abbas, in varsta de 69 de ani, dar sustinatorii lui l-au convins sa se razgandeasca.
Atat el, cat si sustinatorii lui erau nemultumiti de faptul ca Fatah nu si-a aratat in nici un fel aprecierea fata de acest gest de sprijin, cred analistii. In particular, erau nemultumiti de faptul ca  Abbas nu a cerut eliberarea din inchisoare a dlui Barghouti ca preconditie pentru reanceperea negocierilor cu Israelul.
Liderii Fatah au amenintat in schimb ca-l vor da afara din partid pe Barghouti daca nu-si retrage candidatura. Sondajele de opinie recente sugerau ca ar fi urmat sa aiba loc o cursa electorala stransa intre domnii Barghouti si Abbas.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO