Politică externă

Iuscenko cere legi antifrauda la reluarea scrutinului din Ucraina

07.12.2004, 00:00 12

Liderul opozitiei din Ucraina, Viktor Iuscenko, a cerut adoptarea rapida a unor masuri legislative care sa nu permita fraudarea alegerilor prezidentiale, care se repeta in a doua zi de Craciun.
Iuscenko a cerut si sustinatorilor sai sa continue asedierea institutiilor publice inconjurate de zile bune de catre electoratul reformist din Ucraina. Ar fi astfel un mijloc de presiune la adresa Parlamentului, care, astfel, ar fi mobilizat sa accepte legile antifrauda.
In acest rastimp, au continuat demonstratiile sustinatorilor lui Iuscenko in centrul Kievului. Liderul lor, cu mari sanse de a deveni presedintele tarii, le-a spus "intreaga lume este mandra de voi". "Sunteti martorii luptei dintre fortele binelui si cele ale raului" - sunt cuvinte care ii imbarbateaza pe oamenii care vor ca Ucraina sa nu se apropie de Rusia, ci de Occident. Intamplator sau poate nu, orice imagine in detaliu din Piata Independentei din Kiev (locul unde se aduna sustinatorii lui Iuscenko) este intesata de lume bine imbracata, oameni instruiti si cu un nivel de trai peste medie. In jurul Pietei se pot vedea masinile lor parcate, cele mai multe dintre ele incadrandu-se in categoria masinilor scumpe. Multi dintre ei au telefoane din a treia generatie, astfel ca o privire care poposeste pe cadrele din Piata scoate la iveala de fapt clasa de mijloc care manifesta in marea portocalie.
Criza electorala in desfasurare in Ucraina reprezinta un exemplu al problemelor cu care se va confrunta Uniunea Europeana, in deceniile viitoare, la granitele sale de rasarit, scria ieri New York Times.
Evenimentele din Ucraina nu au legatura directa cu Occidentul. Revolutia democratica din aceasta tara a fost intarziata cu 13 ani de catre fostii lideri sovietici care s-au convertit in politicieni nationalisti, privatizand in favoarea lor bunurile statului comunist. Timp de zece ani, presedintele Leonid Kucima si-a imbogatit propria familie, evitand "sa copieze automat experienta straina".
Pe de alta parte, un stat ucrainean democratic ar pune Europa in dificultate, deoarece Kievul nu a fost un satelit al Uniunii Sovietice, ci  parte integranta a acesteia. Ucraina reprezinta pentru Rusia chiar Ocidentul sau cel mai apropiat, in timp ce din perspectiva Europei, Ucraina reprezinta Orientul sau apropiat, un fel de teritoriu in permanenta disputa. De altfel, chiar etimologia cuvantului "ucraina" sugereaza situarea sa "la frontiera" dintre doua spatii. Ucraina inglobeaza teritorii care au apartinut tarilor vecine, iar populatia sa este un conglomerat multietnic, reunind germani, polonezi, ruteni, maghiari, romani si evrei.
Cu toate acestea, Ucraina nu este si nici nu va fi in curand membra a UE, din cauza problemelor economice grave si a pozitionarii sale in interiorul unui spatiu problematic din punct de vedere geopolitic.
Din perspectiva Europei, cazul Ucrainei se aseamana in mod izbitor cu cel al Turciei, ambele tari reprezentand un fel de frontiera fara contururi clare a Europei.
Dar, desi majoritar musulmana, Turcia este o tara mult mai dezvoltata economic decat Ucraina si, in plus, un alter-ego al Europei, istoria natiunilor rasaritene ale continentului fiind in relatie stransa cu evolutia Turciei
Insa o Uniune care ar include Turcia ar avea granite comune cu Georgia, Armenia, Iran, Irak sau Siria, ceea ce, in opinia multora, ar fi o dovada de imprudenta, de altfel la fel ca si integrarea Ucrainei, care ar impinge granitele Europei catre "inima" Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO