Politică externă

Israelul se pregateste sa evacueze Fasia Gaza

04.08.2005, 19:33 7

Sute de membri ai miscarii politice Fatah, formatiunea fostului presedinte palestinian Yasser Arafat, se antreneaza in vedera preluarii de la trupele israeliene a responsabilitatilor legate de asigurarea ordinii in Fasia Gaza. Oficialii palestinieni spera ca pana la retragerea completa a Hagganah, armata israeliana, programata la inceputul lui octombrie, sa aiba la dispozitie o "militie populara" de 1.500 de voluntari. De asemenea, mai mult de opt mii de colonisti evrei vor fi dislocati din Fasia Gaza la mijlocul lunii august, statul evreu oferindu-le acestora in compensatie sume de bani si locuri de casa. Colonistii evrei se opun vehement acestui plan de retragere convenit de premierul Ariel Sharon. Acestia l-au acuzat de tradare pe Sharon, liderul partidului Likud, cu orientare de dreapta. "Am votat pentru tine, Sharon, am avut incredere in tine cand ai zis ca Netzarim (o colonie din Gaza) este la fel de important ca Tel-Avivul, nu ai dreptul de a evacua Gush Katif (un grup de colonii din Gaza - n.r.)", a declarat un reprezentant al colonistilor, Eliezer Hisdai. Retragerea israeliana din teritoriile palestiniene este in conformitate cu principiul "pamant contra pace", care a fost adoptat in cadrul negocierilor israeliano-palestiniene. Cedarile de teritoriu ale Israelului n-au eliminat insa amenintarea terorista palestiniana.

Aceasta retragere din Gaza pune capat unei ocupatii israeliene de 38 de ani. Israelul a anexat acest ingust teritoriu de la granita cu Egiptul in urma Razboiului de sase zile din 1967.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO