Politică externă

Israelul continua atacurile violente asupra Libanului

08.08.2006, 20:09 15

Mai mult de 50 de persoane au fost ucise ieri intr-o serie de raiduri aeriene israeliene asupra sudului Libanului, in orasul Tyr si satele Houla si Ghaziya, dupa ce Hezbollah provocase duminica moartea a 15 israelieni, in urma unor atacuri cu rachete Katiusa. Acesta este cel mai recent bilant al violentelor din Orientul Mijlociu, pe care comunitatea internationala incearca sa le stinga prin adoptarea la ONU a unei rezolutii de pace. Statele arabe au respins insa proiectul de rezolutie negociat la sfarsitul saptamanii trecute.
Ministrii de externe din statele arabe s-au intalnit ieri la Beirut pentru a discuta o posibila declaratie comuna referitoare la proiectul de rezolutie ONU. In rezolutia ONU se cerea "sistarea totala a ostilitatilor, bazata pe incetarea imediata a atacurilor comise de Hezbollah si a operatiunilor militare ofensive ale Israelului". Textul dadea insa Israelului posibilitatea de a intreprinde operatiuni "defensive" si permitea mentinerea trupelor israeliene pe teritoriul libanez. Iranul, dar mai ales Siria, tara care a avut trupe pe teritoriul Libanului pana anul trecut, s-au pronuntat vehement impotriva proiectului de rezolutie. Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat ca "orice decizie luata fara consimtamantul Libanului va complica problema si va agrava instabilitatea". El este de parere ca "o serie de puteri politice incearca sa obtina avantaje politice pentru Israel, care nu ar putea fi dobandite prin intermediul unui razboi". Ministrul iranian de externe, Manouchehr Mottaki, a calificat proiectul de rezolutie al ONU ca "o operatiune politica impotriva Libanului".
Directorul general al Institutului Diplomatic Roman (IDR), profesorul universitar Vlad Nistor, a explicat pentru ZF ca Siria va incerca sa se foloseasca de conflictul din Orientul Mijlociu pentru a se reimplica activ in viata politica a Libanului, stat din care si-a retras trupele cu doar un an in urma, in urma presiunilor comunitatii internationale. Nistor considera ca se va ajuge foarte greu la consens. "E greu de crezut ca se va ajunge la un consens pentru o declaratie comuna intre liderii arabi, atata timp cat exista state moderate ca Arabia Saudita si Iordania in ce priveste relatia cu SUA".
De altfel, SUA vor ca a doua rezolutie ONU, care va pune bazele fortei internationale pentru Liban, sa fie adoptata in termen de cateva zile, nu peste cateva saptamani, a declarat Stephen Hadley, consilierul pentru securitate al Casei Albe. Hadley nu a facut nicio estimare referitoare la termenul la care ar putea fi trimisa forta de mentinere a pacii in Liban. "In mod evident, cu cat se poate misca mai repede, cu atat mai bine", s-a multumit sa spuna oficialul american. Tony Blair vrea o rezolvare cat mai rapida a situatiei din Liban, el purtand discutii telefonice pe aceasta tema cu presedintele american, George W. Bush, si cu presedintele rus, Vladimir Putin. "Premierul va avea o convorbire si cu presedintele Frantei, Jacques Chirac", a explicat purtatorul de cuvant al premierului britanic tentativele lui Blair pentru solutionarea crizei din Orientul Mijlociu.
De cealalta parte, Israelul a primit cu satisfactie proiectul de rezolutie al ONU, dar va insista ca un acord de incetare a focului sa interzica reinarmarea gruparii Hezbollah. "Ceea ce este important pentru Israel este principiul potrivit caruia un acord de incetare a focului nu va permite Hezbollah sa se inarmeze din nou, sa se regrupeze, sa se pregateasca pentru o noua runda de violente", a declarat Mark Regev, purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe. Israelul considera ca proiectul ii permite sa raspunda eventualelor atacuri Hezbollah, odata ce acordul de incetare a focului intra in vigoare, si nu impune retragerea celor 10.000 de militari mobilizati in sudul Libanului. In urma intalnirii cu premierul Ehud Olmert, ministrul israelian al apararii, Amir Peretz, a anuntat ca a ordonat ca, in cazul in care in urmatoarele zile eforturile diplomatice nu vor ajunge la o concluzie, fortele israeliene sa desfasoare operatiunile necesare pentru a controla zonele de unde sunt lansate rachetele Katiusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO