Politică externă

Irlandezii resping Tratatul de reforma al UE si arunca Europa intr-o noua criza

Irlandezii resping Tratatul de reforma al UE si arunca Europa intr-o noua criza

Click pentru imaginea marita

16.06.2008, 19:15 25

Conform rezultatelor definitive ale scrutinului, Tratatul de Reforma, cunoscut si sub numele de Tratatul de la Lisabona, a fost respins in Irlanda cu 53,4% voturi impotriva si 46,6 de procente pentru, a precizat BBC News. Irlanda este singura tara din Uniunea Europeana care organizeaza un vot popular asupra adoptarii Tratatului de Reforma, fiind obligata prin Constitutie.
Printre principalele prevederi ale Tratatului de la Lisabona se numara faptul ca UE (mai precis Consiliul European) va avea un presedinte ales pentru 2,5 ani si un ministru de externe, numit Inalt Reprezentant, dar el nu se va substitui ministrilor de externe din tarile membre. In plus, votul in consiliile Uniunii Europene (ministrii din fiecare stat reuniti pe domeniile lor) va fi acordat altfel - deciziile care nu necesita unanimitate vor fi luate din 2014 cu acordul a 55% din statele UE care sa reprezinte 65% din populatia UE.
De asemenea, Uniunea va avea personalitate juridica explicita, iar incepand din 2014, Comisia va avea un numar de membri egal cu doua treimi din numarul statelor membre.
Trebuie mentionat faptul ca textul documentului nu face referire la vreunul dintre simbolurile UE, steag, imn.
Intreaga situatie aminteste de criza din 2005 de la nivelul blocului comunitar cand Tratatul Constitutional (forma initiala a Tratatului de Reforma) a fost respins in Franta si Olanda, fapt ce a blocat adoptarea acestuia de catre celelalte state europene.
Ce inseamna insa respingerea tratatului de catre Irlanda? Intra UE intr-o noua criza?
Cei mai multi lideri europeni tind sa nu ia in calcul o astfel de alternativa. Cei mai multi dintre ei au cerut statelor Uniunii Europene sa continue cu ratificarea documentului.
Tarile UE care nu au ratificat Tratatul sunt: Irlanda, Belgia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Cipru, Spania si Suedia.
Principala miza e organizarea unui nou vot popular pentru irlandezi, cum s-a intamplat la sfarsitul anului 2002, cand acestia au aprobat Tratatul de la Nisa, menit sa adapteze structurile europene la extinderea spre est, dupa un al doilea referendum.
Acest lucru pare sa fie scos de pe masa solutiilor, avand in vedere ca guvernul irlandez a declarat inainte de referendum ca, daca documentul va fi respins, nu va mai fi organizat un nou scrutin.
Premierul irlandez Brian Cowen a calificat rezultatele referendumului drept "o adevarata dezamagire", dar a anuntat ca guvernul sau va respecta decizia irlandezilor. Totodata, ministrul irlandez al integrarii Conor Lenihan a declarat ca rezultatele votului prejudiciaza pozitia tarii in cadrul UE, aceasta fiind in pericol sa fie izolata.
Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso a cerut continuarea procesului de ratificare a tratatului de reforma in ciuda esecului acestuia din Irlanda.
"Votul negativ din Irlanda nu a rezolvat problemele pe care Tratatul de la Lisabona urmareste sa le rezolve. Comisia Europeana e de parere ca procesul de ratificare trebuie sa continue", a declarat Barroso.
Franta, Germania si Marea Britanie au recunoscut situatia dificila spre care a fost condusa Uniunea Europeana, dar au pledat pentru continuarea procesului de ratificare a Tratatului.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca respingerea documentului reprezinta o "dificultate in plus", care nu trebuie insa sa fie lasata sa se transforme intr-o criza.
"Este o realitate politica, poporul irlandez s-a pronuntat, trebuie sa acceptam acest lucru", a declarat el.
Cu toate acestea, unii dintre oficialii europeni au subliniat care sunt adevaratele probleme care ar putea aparea dupa respingerea tratatului.
Presedintele Parlamentului European Hans-Gert Poettering a declarat ca Uniunea Europeana nu se va mai putea extinde. Explicatia data de acesta a fost ca UE se afla momentan intr-o criza care, daca nu va fi rezolvata, nicio tara nu va mai adera la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO