Politică externă

Interfax Ucraina: Cel mai bogat oligarh ucrainean a fugit in Spania

22.04.2005, 21:33 23

Oligarhul Rinat Ahmetov, cea mai bogata persoana din Ucraina, a parasit tara si aparent se afla in Spania, ca urmare a arestarii principalului sau colaborator, Boris Kolesnikov, presedintele Adunarii re-gionale din Donetk, a anuntat, agentia Interfax Ucraina. Kolesnikov este acuzat de abuz de putere.

Biroul de presa al clubului de fotbal condus de Ahmetov - Sahtior Donetk, echipa antrenata de tehnicianul roman Mircea Lucescu - a confirmat ca acesta a plecat din Ucraina, dar a declarat ca se afla "in calatorie de afaceri".

Ahmetov ar fi plecat in Spania de la Moscova, a precizat agentia, citand o sursa din administratia regiunii Donetk.

Presa ucraineana a vehiculat in ultimele zile zvonuri referitoare la plecarea lui Ahmetov, presedintele clubului de fotbal Sahtior Donetk, care s-ar fi deplasat in Rusia.

Miercuri, un cotidian electronic din Donetk a anuntat ca aceste informatii au fost confirmate de surse apropiate de Ahmetov, din cadrul clubului de fotbal.

Si alti doi colaboratori apropiati ai oligarhului, Jigan Taktasev si Serghei Kii, ar fi plecat din Ucraina, potrivit sursei citate de cotidian.

Ahmetov, in varsta de 38 de ani, este cel mai bogat om din Ucraina, potrivit publicatiei americane Forbes, care a estimat ca averea sa ar fi de 2,4 miliarde de dolari. In afara de Sahtior, el mai prezideaza compania System Capital Management, care controleaza mai multe societati ucrainene importante.

Potrivit presei, el ar fi finantat campania electorala a fostului premier Viktor Ianukovici, care a fost invins in alegerile prezidentiale din decembrie.

Boris Kolesnikov, arestat la 6 aprilie la Kiev, este inculpat de abuz de putere si lansarea unor amenintari cu moartea la adresa unor persoane carora le-a cerut sa-i cedeze actiunile la cel mai important centru comercial din Donetk. El este considerat prieten si principal colaborator al lui Ahmetov.

Arestarea lui Kolesnikov a provocat un scandal in Ucraina, unde noua opozitie afirma ca aceste actiuni reprezinta o "persecutie politica". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO