Politică externă

Incepe o noua era pentru SUA. Obama se instaleaza la Casa Alba

Incepe o noua era pentru SUA. Obama se instaleaza la Casa Alba

17 ianuarie 2009: Barack Obama a pornit in calatoria sa cu trenul din Philadelphia spre Washington, unde isi va incepe maine oficial mandatul. El i-a calcat astfel pe urme lui Abraham Lincoln, care a avut o calatorie similara in 1861 (Foto: Reuters)

18.01.2009, 18:04 24

Cu mana pe biblia folosita de Abraham Lincoln in 1861, Obama va depune juramantul de respectate a Constitutiei americane, pas ce va marca schimbarea de macaz spre stanga la Casa Alba, dupa cei opt ani de guvernare a republicanului George W. Bush.

Importanta evenimentului - primul afroamerican care va merge la Casa Alba - i-a facut pe organizatori sa estimeze numarul participantilor la patru milioane de persoane. Din cauza acestui "asediu" anuntat al capitalei americane, multi locuitori ai Washingtonului intentioneaza sa paraseasca orasul in timpul ceremoniei de investitura.
Multimea va constitui fara indoiala un record: publicul cel mai numeros vazut vreodata la Washington dateaza din 1965, de la investitura succesorului presedintelui asasinat John Kennedy, Lyndon Johnson, cand au participat 1,2 milioane de persoane.
Obama va sustine un discurs in fata Capitoliului, sediul Congresului, in fata admiratorilor sai reuniti pe Mall, o imensa esplanada, lunga de trei kilometri. Evenimentul va fi urmat de o parada la care vor participa 13.000 de persoane, formata din fanfare si corpuri militare, intre Capitoliu si Casa Alba.
Masurile de securitate luate pentru ceremonie sunt foarte stricte, in centrul orasului fiind interzisa circulatia, la fel ca si pe majoritatea podurilor. Punctele de intrare in care se efectueaza perchezitii sunt repartizate pe toata lungimea traseului paradei.
In oras au fost amplasate zece ecrane gigantice, circa 100 de statii de amplificare, 8.000 de politisti (1.000 mai multi decat la investitura lui George W. Bush) si 11.500 de militari, care vor directiona multimea.
In ciuda crizei financiare, pe care Obama o va avea de rezolvat odata cu inceperea mandatului, comisia care a organizat intreaga ceremonie nu s-a zgarcit in ceea ce priveste sumele cheltuite. Pana ieri, ultimele date aratau ca evenimentul va costa 75 de milioane de dolari, unii estimand insa cheltuieli de chiar 150 de milioane de dolari. Factura de la finalul ceremoniei se anunta una istorica, avand in vedere calatoria cu trenul de la Washington la Philadelphia a lui Obama (din cauza masurilor de securitate), cele zece baluri oficiale, concertele cu megastaruri precum Beyonce, U2 sau Bruce Springsteen. Banii au provenit in mare parte din donatii de la executivi de pe Silicon Valley sau Wall Street si de la vedete de la Hollywood. Sumele donate de acestia au variat intre 25.000 de dolari si 50.000 de dolari. Cu toate acestea, oamenii de rand nu au fost impiedicati sa doneze sume mai mici.
4 noiembrie 2008: Barack Obama castiga alegerile prezidentiale din SUA, devenind astfel primul presedinte afro-american din istoria tarii. Dupa o campanie lunga de aproape doi ani, Obama l-a invins pe republicanul John McCain cu un scor de 53% la 45 de procente (Foto: Agerpres)Obama a impus insa si anumite limite in procesul de strangere de bani pentru ceremonia de investire, una dintre acestea fiind interzicerea donatiilor de la lobbysti.
Presedintele in exercitiu George W. Bush a decretat stare de urgenta cu prilejul ceremoniei de investitura a presedintelui ales, Barack Obama, pentru a debloca astfel fonduri federale, care sa ajute la acoperirea cheltuielilor foarte mari pentru organizarea evenimentului. Guvernul a pregatit astfel 15 milioane de dolari pentru plata personalului de securitate si medical.
Americanii au fost cuprinsi de euforia apropierii ceremoniei cu saptamani inainte de 20 ianuarie. De aceea, autoritatile au inceput sa organizeze evenimente legate de investitura lui Obama inca de la sfarsitul saptamanii trecute.
"Petrecerea" a inceput de sambata, 17 ianuarie, cand Obama a ajuns in Washington cu trenul dupa o calatorie de o zi din Philadelphia. El i-a urmat exemplul predecesorului sau, Abraham Lincoln, care a facut acelasi drum in 1861.
Traiectoria traseului presedintelui ales a cuprins patru orase, Philadelphia, Wilmington (statul Delaware, de unde s-a alaturat convoiului si vicepresedintele ales Joe Biden), Baltimore si Washington. In toate aceste statii, in care a fost insotit de familia sa, s-a intalnit cu mii de sustinatori.
Ziua de ieri a fost marcata de o serie de concerte in Washington, la care au fost invitati unele dintre cele mai mari nume de la Hollywood. Unii dintre actori au sustinut chiar discursuri pentru Obama.
Momentul final va fi ceremonia de maine din Washington, nu inainte insa de comemorarea de azi a lui Martin Luther King.
Atmosfera de petrecere nu se va stinge insa repede, maine seara fiind organizate la Washington o multitudine de baluri in cinstea noului presedinte. Astfel, cuplul prezidential va participa la zece baluri, la care sunt invitati si mari vedete de la Hollywood.
28 august 2008: Barack Obama sustine discursul de primire a nominalizarii Partidului Democrat in alegerile prezidentiale. Cu un an inaintea acestei date, nimeni nu-i dadea vreo sansa in cursa pentru investitura democrata tanarului senator democrat, avand in vedere adversarii cu care avea sa se confrunte, printre acestia fiind si Hillary Clinton (Foto: Agerpres)Astfel, vor fi organizate un bal al Vestului, al Estului, unul al Sudului, dar si un bal al statelor lui Obama (Illinois si Hawaii), cel al statelor lui Joe Biden, vicepresedintele ales (Delaware si Pennsylvania), precum si un bal militar si un bal al tinerilor, rezervat celor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, un segment de populatie care a fost capital pentru sustinerea electorala a presedintelui democrat, ales la 4 noiembrie.
Pentru onorarea promisiunii sale de a face ceremoniile de investitura accesibile tuturor, o inovatie in traditia balurilor prezidentiale, potrivit echipei lui Obama, presedintele ales a tinut sa organizeze un "bal de cartier", gratuit pentru rezidentii din Washington, dar cu rezervare. Locurile pentru toate aceste baluri oficiale, adeseori la pretul de 150 de dolari sau distribuite pe baza de invitatii, s-au epuizat rapid.
 
Mana cereasca pentru ziarele americane
Profitand de importanta istorica a evenimentului, mass-media din SUA au lansat o adevarata competitie pentru a prinde cele mai bune subiecte si pentru a face profit in perioada ceremoniei.
Daca HBO a platit sume uriase (de pilda 2,5 mil. dolari doar pentru un concert al lui Stevie Wonder si Sheryl Crowl) pentru a avea dreptul de a difuza concertele dinaintea ceremoniei si alte momente cheie ale evenimentului, ziare precum The Washington Post, The New York Times planuiesc sa vanda milioane de copii ale editiilor speciale din perioada marelui eveniment. Intreprinzatorii deja au postat pe eBay diferite oferte cu editia de miercuri a cotidianului The New York Times.
Ceremonia de investire in functie a lui Obama are toate sansele sa fie un boom pentru ziare, care au avut de suferit in urma crizei financiare. Spre exemplu, The Washington Post si-a marit pretul pentru zilele de 20 si 21 ianuarie la 2 dolari, de la un pret normal de 75 de centi. Imediat dupa castigarea alegerilor de catre Obama, New York Times, Washington Post sau Los Angeles Times au trebuit sa scoata editii suplimentare in zeci de mii de copii pentru numerele care au relatat evenimentul.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO