Politică externă

Hollywood-ul se pune in slujba politicienilor

01.10.2008, 19:33 11

Bruce Springsteen si Billy Joel au anuntat ca vor sustine impreuna un concert la New York in data de 16 octombrie pentru a strange fonduri pentru campania candidatului democrat la alegerile din SUA, Barack Obama, in vreme ce Sylvester Stallone sau Robert Duvall il sprijina pe republicanul John McCain.
Pe langa cei doi cantareti, Obama este sustinut de o serie de celebritati printre care Oprah Winfrey, Robert De Niro sau George Clooney.
Dar cat de importanta este sustinerea celebritatilor pentru candidatii la alegerile prezidentiale din SUA?
Foarte importanta, raspund analistii, si asta pentru ca exista acea "putere a celebritatii" prin care o persoana foarte cunoscuta poate influenta opiniile majoritatii.
Spre exemplu, Oprah Winfrey este una dintre cele mai bogate persoane din SUA si sustinatoare infocata a lui Obama. Emisiunea ei, "The Oprah Show", are in fiecare zi peste 7 milioane de telespectatori, iar ea a strans aproape 3 mil. dolari pentru campania lui Obama in cadrul unui eveniment de strangeri de fonduri la casa ei din California. Un studiu al Universitatii din Maryland dat publicitatii luna aceasta indica faptul ca sustinerea lui Oprah ar fi adus aproape un milion de voturi in plus in cadrul alegerilor primare.
Fiind o mare sustinatoare a lui Barack Obama, aceasta a refuzat sa o invite in emisiunea sa pe Sarah Palin, aleasa de republicanul John McCain colega sa de campanie (vicepresedinte).
Candidatul democrat se poate bucura de sprijinul in campanie a unui numar foarte mare de celebritati de la Hollywood (prin traditie sustinator al Partidului Democrat). Printre acestia se numara George Clooney si Will Smith (posibila alegere a regizorilor pentru a juca rolul lui Barack Obama in cazul unei ecranizari a vietii acestuia).
De asemenea, senatorul de Illinois mai este sustinut de Barbara Streisand, Anne Hathaway, Jessica Alba, Jennifer Aniston, Scarlet Johansson, Susan Sarandon, Sheryl Crow sau Stevie Wonder.
De asemenea, o serie de actori si cantareti americani (printre care Will.I.am sau Nicole Scherzinger) care s-au declarat fani ai lui Obama i-au facut un cantec intitulat "Yes, we can" (Da, putem) inspirat din mesajul de campanie promovat de senatorul de Illinois, puterea de a schimba. Intreg clipul electoral are pe fundal un discurs al candidatului democat.
In a doua saptamana a lunii septembrie, cele mai importante celebritati au participat la o strangere de fonduri pentru Barack Obama in Beverly Hills.
Printre cei care au platit cate 28.500 de dolari pentru a-l auzi vorbind pe Obama pentru 15 minute s-au numarat actorii Will Ferrell, Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio si Jodi Foster. Evenimentul, care a strans aproape noua milioane de dolari, a fost gazduit de Barbara Streisand.
Obama a strans in luna august suma record de 66 de milioane de dolari, fata de 47 de milioane USD ai lui John McCain. Cu toate acestea, de la 1 septembrie McCain nu mai poate folosi banii proveniti din donatiile private, avand in vedere ca a ales sa-si finanteze campania din fonduri guvernamentale, care-i impune sa-si incadreze cheltuielile in 84 de milioane de dolari. Orice donatii in afara acestei sume vor fi folosite pentru Partidul Republican. Spre deosebire de acesta, Obama a optat pentru finantarea privata.
Desi a optat pentru fondurile guvernamentale, McCain urma sa participe aseara la o strangere de fonduri tot in Los Angeles, la care un bilet a costat 1.000 de dolari de persoana sau 2.500 de dolari in cazul doreai sa primesti si insigna de campanie cu McCain si Palin.
Printre numele celebre care-l sustin pe McCain sunt Jon Voight (tatal Angelinei Jolie), Robert Duvall, Pat Boone, Jon Cryer, Dean Cain, LeAnn Rimes, Angie Harmon (cunoscuta din serialul "Lege si Ordine") si bineinteles Fred Thompson, actorul care a candidat la alegerile prezidentiale din partea Partidului Democrat, dar a renuntat la inceputul acestui an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO