Politică externă

Haider s-ar putea intoarce

30.09.2003, 00:00 8



Extrema dreapta austriaca, la guvernare alaturi de conservatori a integistrat duminica o severa infrangere in alegerile locale din Austria Superioara (centru) si in Tyrol (vest), lucru care ar putea precipita intoarcerea pe scena politica nationala a liderului polulist Jorg Haider. Potrivit rezultatelor oficiale, FPOe (partidul de la carma caruia Haider s-a retras anul trecut) a pierdut 12 procente in cele doua landuri, unde 1,5 milioane de alegatori au fost chemati la urne, pentru a reinnoi parlamentele provinciale. Aceasta situatie, prevazuta de sondaje il plaseaza pe Haider in postura de "lider providential", singurul in stare sa opreasca declinul formatiunii pe care a dus-o la apogeu, in 1999, cand in urma rezultatelor alegerilor FPOe a ajuns la guvernare alaturi de conservatori - lucru care a nelinistit profund Europa. In Austria Superioara, exprema dreapta a castigat in jur de 8% (in scadere cu 12,5%, fapa de precedentele alegeri locale din octombrie 1997, cand a obtinut 20,6%.) In Tyrol, potrivit rezultatelor definitive, FPOe nu a obtinut decat 11,6% fata de 19,6%.



Potrivit acestor rezultate, in Austria Superioara FPOe nu a castigat decat cinci locuri in Parlamentul regional si nu va mai fi reprezentat in Guvernul local, unde dispune in prezent de doua portofolii.



Social-democratii (SPOe), principalul partid de opozitie la nivel federal, vor fi marii castigatori ai alegerilor, ajungand la aproape 40%, fata de 27% in urma cu sase ani. De asemenea, SPOe va ocupa 22 de locuri in Parlamentul regional, fata de 16 cate are in prezent.



Conservatorii (OeVP), care conduc in Austria Superioara, vor obtine aproximativ 43% fata de 42,7% in anul 1997, iar in Parlamentul regional vor dispune de 26 de locuri fata de 25 in prezent. Clasamentul se mentine aproape identic in landul Tyrol.



La alegerile legislative din 1999, FPOe a obtinut, sub conducerea lui Joerg Haider, 27% din voturi, clasandu-se pe locul al doilea, in urma social-democratilor, ajungand astfel la guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO