Politică externă

Guvernul Raffarin, in fata primului test electoral

22.03.2004, 00:00 14



Aproximativ 41 de milioane de francezi au fost asteptati ieri la urne, la primul tur de scrutin al alegerilor regionale in care Franta isi alege consilierii regionali si jumatate din consilierii generali. Scrutinul, organizat la jumatatea mandatului guvernamental, este insa considerat un important test pentru guvernarea de dreapta de la Paris, care, potrivit sondajelor de opinie ar putea fi sanctionata electoral pentru reformele dure din ultimul an.



Principalele necunoscute ale alegerilor de ieri - al doilea tur de scrutin urmand sa fie organizat duminica viitoare - sunt daca partidele de dreapta vor reusi sa-si pastreze suprematia in raport cu socialistii, in cele 26 de regiuni franceze, si daca partidul de extrema dreapta al ultranationalistului Jean Marie Le Pen va reedita surpriza de la alegerile parlamentare din 2002 cand Le Pen a intrat in al doilea tur de scrutin cu actualul presedinte Jacques Chirac.



Cheia ambelor necunoscute va fi insa participarea la vot a electoratului francez. Ieri la pranz participarea la vot era de 18%. Presa franceza scria detaliat despre amenintarea absenteismului si cauta explicatii pentru dezinteresul electoral fata de acest scrutin si fata de campania electorala care l-a precedat.



Guvernarea de dreapta a incercat sa contrabalanseze aceasta lipsa de interes pentru alegerile regionale inscriind in competitia politica peste 20 de ministrii - 23, potrivit Le Monde, 29, potrivit Le Figaro. In acelasi timp, decizia partidului lui Jacques Chirac de a aduce in lupta politica regionala lideri din elita politica este determinata si de scorul strans relevat de sondajele de opinie intre dreapta si stanga politica. In acest moment, 15 dintre cele 26 de regiuni sunt controlate de dreapta, 10 de fortele de stanga si una de independenti. In opt dintre aceste regiuni rezultatul se anunta destul de strans: dreapta incearca sa-si impuna dominatia in regiunile Ille-de-France sau Provence-Alpes-Cote d'Azur iar stanga vrea sa preia controlul in Poitou-Charentes, Bourgogne, Bretagne sau Languedoc-Roussillon.



Sondajele de opinie aratau ca guvernarea de dreapta va fi sanctionata prin vot pentru politica de reforme din ultimii doi. Daca votul de ieri va confirma acest lucru, Guvernul Raffarin va fi remaniat imediat dupa alegeri, iar amploarea acestei remanieri va depinde de rezultatul obtinut de dreapta la alegerile regionale.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO