Politică externă

Guvernul lui Berlusconi atarna de un fir de par

20.07.2004, 00:00 13

Criza politica din Italia se adanceste pe zi ce trece. Ieri s-a consemnat inca un pas care ar putea duce la spulberarea visului de aur al premierului italian, Silvio Berlusconi. Anume, sa duca la bun sfarsit un mandat de prim-ministru.
Cabinetul lui Berlusconi mai are inca un an si jumatate de mandatul constitutional, insa, de ceva vreme, se zgaltaie din temelii. Ieri, insa, unul dntre portofoliile cheie din guvernul de la Roma a fost eliberat - este orba despre ministrul pentru reforma institutionala, Umberto Bossi, care s-a retras din guvern pentru a prelua mandatul de europarlamentar. Nu ar fi ingrijoratoare aceasta demisie daca nu ar fi vorba, de fapt, despre liderul unuia dintre partidele care constituie coalitia de centru-dreapta care asigura guvernarea in Italia. Umberto Bossi est presedintele Ligii Nordului, cea mai rebela dintre formatiunile flat la putere alaturi de Forza Italia, al carei lider este Berlusconi.
Liga Nordului militeaza pentru descentralizarea guvernarii, o expresie care a fost moderata in ultimii zece ni si cre corespundea, la inceputul nilor 90, cand a aparut pe scena publica italiana, pentru secesiunea nordului, mai modern si mai industrializat, mai prosper, de uul latifundiar al Italiei.
Umberto Bossi a mai stat la guvernare alaturi de Berlusconi, dar, cand s-a retras de la putere, s-au organizat alegeri anticipate. Era in 1994, cand Berlusconi a fost nevoit sa cheme italienii la urne, la jumatate de andat. Ce-i drept, la vremea aceea, Liga Nordului s-a retras din coalitie, acum, doar Bossi pleaca din guvern.
Este posibil ca la mijloc sa fie si motive de sanatate - Bossi are probleme cu inima - are insuficienta cardiaca, iar in urma cu doua luni a suferit un atac de cord care l-a tinut inafara vietii politice. Se afla inca in Elvetia, intr-o clinica unde se recupereaza. Berlusconi l-a vizitat la week-end, pentru a-l convinge sa nu demisioneze.
Adevarata problema pentru Berlusconi este insa Liga Nordului. Acest partid cere descentralizarea guvernarii, in timp ce aproape toate celelalte formatiuni nu sunt de acord. De curand a intrat in dezbaterea parlamentara o lege care transfera in plan local mai multe dintre atributiile care tineau pana acum de institutiile cu sediul central la Roma.
Pentru ca legea nu este gata - intampina evidente tergiversari in legislativ din partea mai tuturor celorlalte partide - Liga Nordului tot ameninta cu iesirea de la guvernare.
Pasul facut ieri de Bossi alimenteaza temerile ca aceasta formatiune va pleca inainte de incheierea mandatului. Si asta cu atat mai mult cu cat in uma cu doua saptamani, un alt reprezentant al acestei formatiuni a plecat din Guvern. Este vorba despre fostul ministru de finante, Giovani Tremonti, care a fost fortat de Berlusconi sa demisioneze.
Nu mai este pentru nimeni o noutate ca la alegerile care vor veni partidele coalitiei vor merge separat. Bossi, care acum va pleca la Parlamentul European de la Strasbourg, a castigat un mandat la alegerile de la inceputul lunii iunie, scrutin la care Liga a mers separat.
Este important ca un politician rebel ca Bossi isi va face auzita vocea la Strasbourg - dupa ce cu mai multe ocazii a criticat intr-un stil emotional si chiar inacceptabil pentru euroentuziasti masurile Uniunii Europene. Pentru Bossi, Uniunea Europeana este nazista si stalinista - calificative care-l indica pe demisionarul din Cabinetul Berlusconi si mai vehement decat un eurosceptic.



adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO