Politică externă

Guvernul bulgar se pregatste de o motiune de cenzura

10.02.2005, 00:00 20

Parlamentarii bulgari au decis sa dezbata, vineri, motiunea de cenzura care a fost depusa impotriva guvernului premierului Simeon de Saxa-Coburg Gotha. Ca si in Romania, daca motiunea este aprobata de parlament, guvernul cade.
Stabilitatea guvernului de la Sofia a fost pusa la indoiala la finele saptamanii trecute, cand presedintele Parlamentului, Ognyan Gerdzhikov, a fost demis din functie cu o majoritate destul de stransa. Numele acestuia a fost vehiculat intr-un scandal de coruptie, asa cum si numele mai multor membri ai guevrnului fostului rege Simeon au facut obiectul unor acuzatii de couptie legate de privatizarea companiei nationale de tutun. Acesta este si sensul motiunii de cenzura cu care se confrunta guvernul lui Saxa Coburg Gotha.
Intre timp insa, fostul presedinte al Parlamentului, care facea parte din coalitia de centru-dreapta a lui Simeon, s-a "transferat" la un partid al opozitiei, numit Timpuri Noi. Trebuie precizat ca aceasta formatiune este, in mare parte, formata din politicini care au facut parte initial din coalitia care il sprijina pe Simeon, dar, din motive diferite, legate adesea de optici iferite privind ritmul reformelor care sa fie aplicate in Bulgaria, s-au desprins, formand un grup parlamentar de opozitie.
Inainte de dezbaterea motiunii, coalitia guvernamentala a incheiat un acord cu partidul Timpuri Noi, care se pare ca intentioneaza sa revina la putere. Coalitia aflata la putere a mai castigat, intre timp voturi si prin revenirea la matca a unor alti parlamentari care devenisera independenti in ultimii doi ani. Astfel ca incet, incet, guvernul condus de Simeon s-ar putea sa aiba mai mult sprijin decat sperase.
Guvernul trebuie sa primeasca sprijin si pentru eventuala realegere a lui Ognyan Gerdzhikov in functia de presedinte al Parlamentului.
Un sondaj de opinie arata ca in randul populatiei guvernul pierde teren. Secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne Boyko Borissov si Ahmed Dogan, liderul partidului Miscarea pentru Drepturi si Libertati, membru al coalitiei guvernamentale, sunt singurele personalitati politice bulgare a caror popularitate este in crestere.
Esecul privatizarii companiei de tigarete Bulgartabac si criza parlamentara care a urmat sunt principalele motive ale pierderii credibilitatii clasei politice de la Sofia.
Nivelul de incredere in premierul bulgar, Simeon Saxa-Coburg Gotha, a scazut cu circa sapte procente.
De asemenea, in luna ianuarie, credibilitatea presedintelui bulgar, Gheorghi Parvanov, a scazut cu trei la suta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO