Politică externă

Guvernul bulgar atarna de un fir de ata

08.02.2005, 00:00 17

oarta guvernului bulgar, de centru derapta, condus de fostul rege Simeon, atarna de o intelegere cu un grup minuscul din Parlamentul de la Sofia, care a format partidul "Vremuri Noi".
In urmatoarele zile, in Parlamentul bulgar va fi supusa spre dezbatere o motiune de cenzura la adresa guvernului, care, dupa toate indiciile, nu este exclus sa fie aprbata si, astfel, Cabinetul Saxa Coburg-Gotha sa fie demis. Exista precedentul petrecut zilele trecute, cand presedintele legislativului, un om din coalitia de centru-dreapta aflata la guvernare, Ognian Gerdzhikov, a fost alungat de la putere de catre opozitie. La Sofia, opozitia este reprezentata de cinci grupuri parlamentare, in mare parte reprezentand fostii comunisti si socialisti, dar si de oameni desprinsi din coalitia guvernamentala. Este si cazul grupului parlamentar care a fondat partidul "Vremuri Noi", de centru-dreapta, si a carui infiintare a determinat situatia in care se afla acum guvernul Saxa Coburg-Gotha: guvernarea in minoritate.
Agentia nationalad e stiri de la Sofia a anuntat, ieri, ca acest grup minuscul ar fi dispus sa sprijine guvernul in timpul motiunii de cenzura, cu conditia sa fie indepartati din structura Cabinetului cativa ministri, acuzati de coruptie. Si motiunea de cenzura are la baza acuzatii de coruptie la adresa unui ministru care a gestionat privatizarea companiei nationale de tutun.
Problema schimbarii de putere tine de calendarul european. Astfel, daca este demis guvernul, este dizolvat si Parlamentul si se organizeaza alegeri anticipate. Alegerile au fost anuntate, la termen,  in iunie.
Pana atunci insa calendarul de aderare a Sofiei la Uniunea Europeana cuprinde mai multe etape care se pare ca nu pot fi gestionate de un guvern sau un Parlament interimare. Intre aceste etape se numara semnarea, la 25 aprilie a Tratatului, al carui text este deja gata si care mai trebuie doatr tradus in limbile statelor membre ale UE. Pana atunci mai sunt cateva proceduri care implica si prezenta autoritatilor bulgare, cum ar fi, de pilda, aprobarea in plenul Parlamentului European a textului Tratatului de aderare a Bulgariei si a Romaniei, la 13 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO